Kanta-Häme Hämeenlinna

Isoveli ottaa rahapelaajat tiukempaan valvontaan – Näin Veikkaus avaa muutoksia

Veikkauksesta avataan, mitä pakollisella tunnistautumisella ja maksimitappiorajalla tarkoitetaan sekä kuinka niitä valvotaan rahapelikoneilla.
Miika Ojanperä kokeili torstaina onneaan kullanhuuhdontapelissä Veikkauksen Pelaamossa kauppakeskus Goodmanissa. Hän liputtaa vahvasti tunnistautumisen ja maksimiylärajan puolesta. Kuva: Toni Rasinkangas
Miika Ojanperä kokeili torstaina onneaan kullanhuuhdontapelissä Veikkauksen Pelaamossa kauppakeskus Goodmanissa. Hän liputtaa vahvasti tunnistautumisen ja maksimitappiorajan puolesta. Kuva: Toni Rasinkangas

Veikkauksen omissa pelisaleissa saatetaan siirtyä pakolliseen tunnistautumiseen jo kesällä 2021. Alkuperäisen aikataulun mukaan tunnistautumispakko olisi tullut voimaan vuoden 2023 alussa.

Hajasijoitetuilla peliautomaateilla – kuten kaupoissa, ravintoloissa, kioskeilla ja huoltoasemilla – pakollinen tunnistautuminen otetaan käyttöön aiemman päätöksen mukaisesti ensi vuoden alussa.

Mitä pakollinen tunnistautuminen tarkoittaa käytännössä ja miten sitä valvotaan peliautomaateilla, Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino?

– Pelaamaan pääsee vasta, kun on ensin rekisteröitynyt Veikkauksen etuasiakkaaksi.

– Tämän jälkeen tunnistautuminen peliautomaateilla tapahtuu kolmella tavalla: Veikkaus-kortilla, asiakkuuteen liitetyllä debit-kortilla tai Veikkauksen mobiilisovelluksen avulla.

Millainen määrä Veikkauksen pelejä pelaavista on jo tunnistautunut?

– Verkkopeleissä tunnistautumisaste on sata prosenttia, mutta fyysisillä peliautomaateilla määrä on vain 10 prosentin luokkaa.

– Pakollinen tunnistautuminen fyysisillä automaateilla tulee olemaan vastuullisuusnäkökulmasta iso loikka, jolla tullaan karsimaan paljon epätervettä pelaamista.

– Haluamme rakentaa vastuullisemman ja turvallisemman peliympäristön asiakkaillemme. Tunnistautuminen mahdollistaa pelaamisen hallintaa helpottavien välineiden käyttöönoton. Se helpottaa myös ikärajavalvontaa.

Tunnistautuminen ei poista peliriippuvuutta, mutta siitä voi olla apua ikärajojen valvomisessa.

Miten Veikkaus valvoo, että esimerkiksi alaikäinen ei pelaa täysi-ikäisen tunnuksilla (kortilla)?

– Korttien väärinkäyttöä voi valitettavasti tapahtua, pyrimme sitä kuitenkin kaikin tavoin estämään. Jatkamme ikärajavalvontaa myös sen jälkeen, kun tunnistautuminen tulee pakolliseksi.

Miten valvonta käytännössä tapahtuu?

– Omissa pelisaleissamme (Pelaamo, Feel Vegas) otimme jo heinäkuussa käyttöön korotetun viiteikärajan, joka on sama 30 vuotta kuin alkoholin- ja tupakanmyynnissä.

– Fyysisillä pelikoneilla pelatessa tulemme tarkastamaan kaikkien alle 30-vuotiailta näyttävien nuorten henkilöiden iän. Valvontaa moninkertaistetaan mystery shoppingilla (valepelaajilla) ja omilla huoltoteknikoilla.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Hämeensaaren Teboilin yrittäjä Henri Pirttilä kertoo, että pelikoneiden käyttö on ollut koronan aika suhteellisen hiljaista viime vuoteen verrattuna. Pelikoneita puhdistetaan useita kertoja päivässä. Kuva: Toni Rasinkangas

Veikkaus kaavailee netin nopearytmisissä peleissä käytössä olevaa maksimitappiorajaa myös fyysisiin peliautomaatteihin. Tämä tapahtuisi vuoden 2021 kesäkuun loppuun mennessä.

Maksimitappiorajaksi Veikkaus on määritellyt 1000 euroa vuorokaudessa ja 2000 euroa kuukaudessa. Koronan vuoksi rajaa on pudotettu 500 euroon vuorokaudessa ja tuhanteen euroon kuukaudessa.

Veikkaus-kortin haltija voi myös itse määritellä ylärajansa vuorokaudessa tai kuukaudessa rahapeliyhtiön nettisivuilla.

Kuinka pitkään alennettu maksimitappioraja on käytössä ja mitä pelejä se koskee, Jari Heino?

– Tämä koskee Veikkauksen nopearytmisiä digikasinopelejä, ei esimerkiksi lottoa.

– Tällä hetkellä alennettu raja on voimassa syyskuun loppuun. Se on erityisaikaan (koronaan) liittyvä ministeriön tilapäinen asetus. Nähtäväksi jää, miten asia täsmentyy syyskuun jälkeiselle ajalle.

Onko maksimitappioraja tulossa myös fyysisiin pelikoneisiin?

– Meidän (Veikkauksen) ehdotuksen mukaan käytettäisiin samaa maksimitappiorajaa kuin verkkokaupan nopearytmisessä pelaamisessa. Tämä vaatii arpajaislakiin muutoksia. Arpajaislaista päättävät kansanedustajat.

Miten maksimitappiorajaa valvottaisiin fyysisillä pelikoneilla pelatessa?

– Tunnistautumisella varmistetaan, että pelirajat eivät ole täynnä ja pelaaminen on mahdollista.

Verkossa Veikkauksella on käytössä tappiorajat ja paniikkinappula (nopearytmisissä peleissä) sekä aikamuistuttaja, joka on myös nopearytmisissä pelikoneissa.

Verkossa aikamuistutuksen voi määritellä itse, muussa tapauksessa muistutus tulee 60 minuutin kuluessa sisäänkirjautumisesta.

Hajasijoitetuilla peliautomaateilla aikamuistuttaja aktivoituu 15 minuutin välein.

Kiristyvätkö ehdot Veikkaus-kortin myöntämiselle vai voiko sen saada ihan kuka tahansa täysi-ikäinen?

– Ei näillä näkymin kiristy. Sen voi saada täysi-ikäinen, Suomessa vakinaisesti asuva, suomalaisen pankkitilin ja -henkilötunnuksen omaava henkilö.

Veikkauksella on 2,1 miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta.

Hajasijoitettuja pelikoneita rahapeliyhtiöllä on 15 000 ja yhtiön omissa pelipaikoissa 2000. Koronarajoitusten vuoksi pelikoneista on käytössä puolet määrästä. HäSa

Lue myös: Veikkaus joutui kiristämään ikärajavalvontaansa – Tätä mieltä hämeenlinnalaiset ovat uudesta 30 vuoden suojaikärajasta (21.7.2020)

Lue myös: Veikkaus päätti vähentää lisää peliautomaatteja tänä vuonna – Käyttöön jää yli 10  000 automaattia (12.6.2020)

Lue myös: Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Veikkaus lipsuu vastuullisesta rahapelien markkinoinnista (18.11.2019)

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic