Kanta-Häme

Istuvat kansanedustajat demarien jäsenäänestyksen kärjessä

Istuvat kansanedustajat valloittivat eduskuntavaaliehdokkaiden kärkipaikat Hämeen Sosialidemokraatit ry:n jäsenäänestyksessä. Eniten ääniä keräsivät hämeenlinnalaiset Johannes Koskinen ja Tarja Filatov sekä lahtelainen Mika Kari.

Forssalaisten Kaisa Lepolan ja Minna Lintosen välisessä kilvassa Lintonen sijoittui jäsenäänestyksen sijalle 7 ja Lepola oli 11. Tämä merkitsee sitä, että he suurella todennäköisyydellä ovat molemmat lopullisten ehdokkaiden joukossa.

SDP voi nimittää Hämeen piiristä yhteensä 14 ehdokasta.

Toiminnanjohtaja Mikko Suomalainen kertoo, että piirihallituksella on periaatteessa mahdollisuus nostaa joku muukin kuin äänestyksessä pärjännyt ehdokkaaksi, jos tarpeeksi kova nimi tulee esiin.

– Se tosin on epätodennäköistä. Sellaisia nimiä ei ole tiedossa, hän sanoo.

Todennäköisintä onkin, että jäsenäänestyksen neljätoista eniten ääniä saanutta ovat myös lopulliset ehdokkaat. Ehdokaslista vahvistetaan 25. lokakuuta kokoontuvassa syyspiirikokouksessa.

Äänimäärä vai ykkössijat?

Forssalaisista Lintonen sai suuremman kokonaisäänimäärän, kun taas Lepola saavutti enemmän ykkössijoja. Puolueessa ehdokaslistalta valitaan seitsemän suosikkia mieleisyysjärjestykseen, jolloin suosikki saa seitsemän ääntä. Vaihtoehtoina oli 17 ehdokasta eri puolilta Kanta-Hämettä ja Päijät-Hämettä.

Lepolalla ja Lintosella on eri näkemys ykkössijojen merkityksestä. Kumpikin on kuitenkin tyytyväinen omaan saavutukseensa.

– Olen ykkössijojen perusteella ehdokkaista neljäs heti Johannes Koskisen, Mika Karin ja Tarja Filatovin eli istuvien kansanedustajien jälkeen. Filatov sai 192 ykkössijaa ja minä 182. Ykkössijoitus ennakoi tilannetta vaaleissa, joissa silloinkin on äänestäjillä käytettävissä vain yksi ääni, Lepola toteaa.

Lintonen sai 64 ykkössijaa.

– Tulokseni on hyvä siihen nähden, että minulla ei ollut selkeää kotipesää. Ykkössijojen määrällä ei oikeastaan ole merkitystä. Viime vaaleissa olin ykkösäänissä kolmas ja eduskuntaan päästessä ykkösäänissä seitsemäs. Kampanjassa merkitsee enemmän sijoitus ja se, että on listalla. Itse asiassa puolueen kokonaiskannatus ratkaisee, ja puolueen hyväksi töitä tehdään, Lintonen huomauttaa.

Kilpasisarukset aloittavat kampanjansa samoin tein, ja taustajoukot ovat valmiina. Forssan seudun viiden kunnan työväenyhdistykset asettivat ehdolle Lepolan, Lintosen taustalla on Orimattilan työväenyhdistys.

– Keskityn Päijät-Hämeeseen, sillä työ Kanta-Hämeessä on jo tehty. Toki kampanjoin myös Lounais-Hämeessä.

Myös Lepola katsoo syvemmälle Hämeeseen.

– Tähän asti olen keskittänyt huomioni etenkin viiden Forssan seudun kunnan alueelle, mutta nyt suuntana on totta kai myös muu Häme – aina Lahden seutua myöden.

Hämeen Sosialidemokraatit ry jäsenäänestyksessä parhaiten menestynyt Johannes Koskinen sai 352 ykkössijaa ja kaikkiaan 6 098 ääntä. Äänioikeutettuja vaalissa oli 3 028 ja heistä äänesti 1 861. (HäSa)

Menot