Kanta-Häme

It-alalla työttömyyttä ja työvoimapulaa

It-alaa vaivaa Suomessa kaksijakoinen ongelma. Ala kärsii sekä työvoimapulasta että työttömyydestä. Ohjelmistoyrittäjät ry:n kartoituksen mukaan ohjelmistojen kehityksen parissa olisi tarjolla peräti 4 000–5 000 työpaikkaa, jos niihin vain löytyisi sopivia tekijöitä.

Samaan aikaan alalla on runsaasti ihmisiä, joilla on merkittäviä vaikeuksia työllistyä.

Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha kertoo, että it-alalla on tällä hetkellä erityisesti kaksi osaajaprofiilia, joihin kohdistuu työmarkkinoilla suuri kysyntä. Full stack kehittäjä -nimikkeellä toimivat yleisosaajat ja toisaalta eri alueiden erikoisosaajat ovat kuumaa valuuttaa.

Roihan mukaan full stack kehittäjällä on oltava kokonaisvaltainen ymmärrys ohjelmistokehityksen kaikilta osa-alueilta ja lisäksi asiakaspalvelu- ja projektiosaamista. Tämän saavuttamiseksi käytännössä vaaditaan 5–10 vuotta työkokemusta eri tehtävistä.

Alan yritykset etsivät myös jonkin tietyn osa-alueen huippuosaajia.

– Jos henkilö sijoittuu jompaankumpaan profiiliin, hänelle järjestyisi varmaan viidessä minuutissa työtarjous, mutta näitä tyyppejä ei kulje hirveästi vapaana, Roiha sanoo.

Isojen työnantajien irtisanomiset ovat tuottaneet työmarkkinoille suuren joukon alan ihmisiä, jotka eivät välttämättä sijoitu kumpaankaan profiiliin ja heillä on vaikeuksia työllistyä. Nokian romahdus vei Suomesta 15 000 työpaikkaa. Nokian lisäksi esimerkiksi Tieto ja CGI ovat pitäneet yt-neuvotteluja, joissa on irtisanottu runsaasti työntekijöitä. Yhdessä yrityksessä työskennelleen osaaminen on saattanut muuttua merkityksettömäksi, kuten on käynyt Nokian Symbian-osaajille.

Suurin osa ohjelmistoalan työpaikoista on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Suuressa kansainvälisessä yrityksessä pitkän uran tehneen keski-ikäisen työnhakijan ja nuorekkaan start up -yrityksen välillä saattaa olla molemminpuolisia ennakkoluuloja.

Myös vastavalmistuneilla on omat vaikeutensa työllistymisessä. Tieto- ja tietoliikennetekniikan yliopistokoulutettujen työttömyys on kasvanut vuodessa 19,4 prosenttia. Alalla oli 454 yliopistokoulutettua työtöntä vuonna 2014 ja tänä vuonna heitä oli 542. Tieto ilmenee Tekniikan akateemisten uusimmasta työllisyystilastosta.

Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiön Linnan Kehitys oy:n toimitusjohtajan Mervi Käen mukaan it-osaajia on vaikea saada Hämeenlinnaan.

– Mitään varsinaista selvitystä ei aiheesta ole tehty, mutta yrittäjien kanssa keskusteltaessa se on yleinen tuntuma, Käki sanoo.

Käen mukaan Hämeenlinnan pitäisi ryhtyä panostamaan it-alaan, sillä digitalisaatio koskettaa tulevaisuudessa kaikkia yrityksiä. Alan kasvupotentiaali on suuri.

– Isot kaupungit houkuttelevat enemmän. Tampereella ja Helsingissä opiskelleet jäävät helposti sinne töihin, Käki sanoo.

Käen mielestä it-koulutus voisi profiloitua enemmän Hämeenlinnassa. Toisaalta yritykset voisivat tarjota haasteellisempia tehtäviä, jotta huippuosaajilla olisi motivaatiota muuttaa Hämeenlinnaan tai ryhtyä pendelöimään. HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic