fbpx
Kanta-Häme

Itämainen ruoka kerää eri maiden väen yhteen

Kasarmikatu 9:n ovesta astuessaan näkee hyllyittäin arabiankielisiä etikettejä ja muun muassa inkivääripulveria, basmatiriisiä ja halal-lihaa. Kaupan nimestä huolimatta nyt ollaan Hämeenlinnassa eikä Dubaissa.

Dubai Center -kauppa aukesi pari viikkoa sitten ja sen tarkotus on myydä itämaisiä ruoka-aineita Hämeenlinnassa.

– Kun suomalaiset käyvät matkoilla Marokossa, Tunisiassa tai itäisemmissä maissa, moni haluaisi saada samoja makuja ruokaan myös täällä. Siksi perustin Dubai Centerin. Täältä saa esimerkiksi halvaa, josta moni on kiinnostunut, kertoo kauppias Sam Al-Qasim.

Al-Qasim on kotoisin Irakista ja muuttanut Suomeen kolme vuotta sitten. Hänellä on marokkolainen vaimo ja vuoden ikäinen tytär. Al-Qasim pitää myös Rimas-kahvilaa Sibeliuksenkadulla.

Kaupan kassan vieressä Suomen, Irakin ja Hämeenlinnan liput liehuvat viireissä sulassa sovussa rinnakkain.

Kaupan ruoka tulee Hämeenlinnaan Libanonista, Turkista, Ruotsista ja Tanskasta.

Kaupan takaosasta löytyy baklavaa, joka on Libanonissa ja Syyriassa suosittua herkkua.

– Pidän Hämeenlinnasta todella paljon ja tahdon tehdä töitä täällä. Haluan näyttää esimerkkiä muillekin ulkomailta tulleille, kuten arabeille ja somaleille, että kaikkien kannattaa tehdä ahkerasti töitä, kertoo Al-Qasim.

Hän haluaa myös, että Hämeenlinnassa on saatavilla samat mahdollisuudet kuin Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

– Ettei tällaisiä ruoka-aineita tarvitse lähteä niin kauas hakemaan.

Puoli vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttaneet Helena Välimäki ja Pentti Hänninen näkivät kuntosalin ikkunasta uuden liikkeen, ja innostuivat poikkeamaan sisälle.

– Tykkäämme laittaa itämaista ruokaa, ja halusimme heti tulla katsomaan, he kertovat.

Samaan aikaan heidän kanssaan kauppaan astuu väkeä myös Kosovosta. Dubai Center kerää ihmisiä yhteen eri puolilta maailmaa, juuri niinkuin Al-Qasim toivookin. HÄSA

Menot