Kanta-Häme

Itämeren suojelua Katinalasta käsin

Mäkelän tila Katinalassa on mukana vesistöjen suojelussa yllättävällä tavalla. Maanviljelijä Juha-Pekka Honkasaaren mallasohra on Itämeri-ystävällistä.

– Se vaatii viljan ravinnemäärien tarkkailua, mikä on maanviljelijän intresseissä muutenkin. Ei kukaan halua turhaan laittaa peltoon kalliita kemikaaleja enempää kuin on tarpeen, Honkasaari toteaa.

Honkasaari on Suomen ainoan mallastamon Viking Maltin sopimusviljelijä. Viking Maltin kautta hänen viljansa päätyy Sinebrychoffin jouluolueksi.

Viking Malt ja Sinebrychoff ovat sitoutuneet edistämään Itämeren suojelua Elävä Itämeri -säätiön BSAG:n kanssa. Ruohonjuuritasolla Itämeren suojelu lähtee yhdestä viljelijästä.

Honkasaaren pellot ovat lähellä Vanajavettä, joten on erityisen tärkeää, etteivät ravinteet pääse vesistöihin ja sitä kautta leviämään Itämereen.

– Yksinkertaisesti katsotaan, paljonko peltoon laitetaan ravinteita ja paljonko poistuu sadon mukana. Ravinteet halutaan pitää viljassa, ja niiden pääseminen vesistöihin tulee minimoida, Honkasaari kertoo.

Ihanteellinen tilanne on, että kaikki pellon ravinteet lähtevät korjatun viljan myötä.

Viking Maltilla on yhteensä noin 450 sopimusviljelijää ympäri Suomen ja Kanta-Häme on yrityksen hankinta-alueen ydintä. Osan sopimusviljelijöistä Viking Malt auditoi, jos jokin toimeksiantaja niin vaatii.

– Auditoinnissa varmistetaan, että viljelijällä on hyvät viljelykäytännöt, varastointitilat ja kuivaustavat, luettelee Viking Maltin hankintapäällikkö Sanna Kivelä.

Sinebrychoff vaatii etenkin viljan ravinnetaseiden tarkastelua Itämeri-auditoinnissaan.

– Jos tilalla on asiat hoidettu niin kuin kuuluukin, muutoksia ei tarvitse juurikaan tehdä. Olimme vaatimusten mukaisia myös ennen auditointia, Honkasaari sanoo.

Honkasaaren tila valikoitui jouluoluen ohran viljelijäksi jo viime talvena. Hänen tilansa valittiin, koska viljelyssä käytetään kerääjäkasveja ja tulvaherkille lohkoille on tehty suojavyöhykkeet.

Lisäksi Mäkelän tilan ohra oli viime vuonna korkealaatuista, vaikka maanviljely oli hankalaa kylmän ja sateisen alkukesän takia. Myös se vakuutti Viking Maltin arvioitsijat.

– Hardinger-ohralajike oli erityisen hyvää ja sen valkuaistasot olivat korkeat, Kivelä kertoo.

Honkasaari pitää kiinni myös vuoroviljelystä, vaikka se ei suoraan liitykään vesistöjen suojeluun.

Toisaalta vuoroviljely auttaa pitämään kasvitaudit loitolla, jolloin tarvitsee käyttää vähemmän torjunta-aineita, mikä puolestaan on luontoystävällistä. Torjunta-aineet sallitaan auditoinnissa.

– Torjunta-aineiden käyttö on yhä harvemmin rutiininomaista, vaan kemikaaleja käytetään tarkasti täsmähoitona, Honkasaari selittää.

Vesistöjen suojelu on lähellä Honkasaarta jo ennestäänkin, sillä hän kuuluu Renkajärven suojeluyhdistyksen hallitukseen.

– Olen itsekin Vanajaveden asukas, ja minulla on sauna sen rannalla. Olen hengessä mukana ja vesistöasiat ovat minulle tärkeitä, hän kertoo. HÄSA