Kanta-Häme

Itämeri ei ole vain rannikon maakuntien asia

Itämeren alueella toimii kymmenittäin erilaisia järjestöjä, verkostoja ja yhteistyöfoorumeita. Yksi näistä on 20 vuotta sitten perustettu Itämeren alueiden yhteistyöjärjestö (BSSSC), jonka hallitus oli koolla Hämeenlinnassa perjantaina.

Kokoukseen osallistui alueiden johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä Suomesta, Ruotsista, Virosta, Latviasta, Puolasta, Saksasta, Tanskasta ja Norjasta. Verkostoon kuuluu lisäksi alueita Liettuasta ja Venäjältä.

Kokouksen toi Hämeenlinnaan Uudenmaan liiton ja Hämeen liiton läheinen yhteistyö. Uudenmaan liitto hoitaa ensimmäisenä suomalaisena alueena BSSSC:n kaksivuotista puheenjohtajuutta tämän vuoden alusta alkaen.

– Puheenjohtajana edustamme kaikkia Suomen maakuntia. Itämeri-yhteistyössä Suomesta on aktiivisesti mukana useita maakuntia, sanoo Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Kyseessä on yhteistyöfoorumi, jolla ei ole omaa organisaatiota. Kulloinenkin puheenjohtajayhteisö organisoi verkoston toimintaa.

Savolaisen mukaan ratkottavana on isoja kysymyksiä merenkulun turvallisuuden, energia- ja ilmastoasioiden, nuorisokysymysten, pohjoisen ulottuvuuden ja koheesiopolitiikan saroilta.

– Yhteisiä tavoitteinamme ovat puhdas Itämeri ja alueen korkea elintaso.

Lobbausta EU:ssa

BSSSC:n tämän kauden tärkeimmiksi yksittäisiksi teemoiksi Savolainen nostaa EU:n Itämeri-strategiaan vaikuttamisen sekä yrittäjyyden ja innovaatiot. Lisäksi työlistalla on muun muassa Barentsin- ja Norjanmereen sekä Koillisväylään liittyviä asioita sekä valmistautumista EU:n tulevaan ohjelmakauteen.

Asioiden etenemiseen BSSSC pyrkii vaikuttamaan Euroopan komission, Euroopan parlamentin ja EU:n alueiden komitean kautta.

– Loppupeleissä kyse on paljolti lobbaamisesta, Savolainen myöntää.

Maakuntien ääni kuuluviin

BSSSC:n hallitus on koolla viisi-kuusi kertaa vuodessa. Kokouksissa käsiteltävät asiat valmistelee puheenjohtajayhteisö, joka toimii myös foorumin sihteeristönä.

– Hämeenlinnan kokous oli ensimmäinen Uudenmaan liiton puheenjohtajakaudella. Siksi tulevaan toimintasuunnitelmaan liittyvät kysymykset olivat näkyvästi esillä. Toinen iso asia oli työryhmien organisoiminen, sanoo BSSSC:n pääsihteeri Janne Tamminen.

Suomesta tulee kesällä vuodeksi Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) puheenjohtajamaa. Tammisen mukaan tämä merkitsee lisääntyvää yhteistyötä valtiovallan kanssa.

– Kummankin organisaation asialistoilla on paljolti samoja asioita. Näin saadaan maakuntien ääni entistä paremmin kuuluviin.

Merkittävä rahoituskanava

Itämeren aluetta Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen luonnehtii Hämeen maakunnan tärkeimmäksi kansainvälisen yhteistyön painopistealueeksi.

– Muun EU-rahoituksen vähentyessä Itämeren alueen ohjelma tulee jatkumaan merkittävänä rahoituskanavana.

EU käynnisti Itämeren alueen kehityshankkeita tukevan ohjelman vuonna 2007. Siinä ovat mukana kahdeksan EU-maata sekä Norja, Valko-Venäjä ja Venäjä.

Lipsanen edustaa suomalaisia maakuntia Itämeren alueen ohjelman hallintokomiteassa. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020