Kanta-Häme

Itse tekemällä saa otteen historiasta

Väitöskirjaansa valmisteleva Jyrki Nissi osallistui jokin aika sitten Roomassa kurssille, jossa tutustuttiin manuskriptin valmistamiseen.

Nissi tuli ajatelleeksi, että jos hän itse toimisi kyseisen kurssin opettajana, kurssilaiset valmistaisivat itse manuskriptin – sen sijaan, että osallistujat tyytyisivät vain kuuntelemaan opettajan luennointia.

– Sillä tavalla oppii parhaiten, Nissi sanoo.

Roomassa saatu idea ei jäänyt vangiksi Nissin pään sisälle. Kun Hämeen linnassa huhtikuussa vietetään suomen kielen päivää, järjestetään siellä yläkoululaisille ja lukiolaisille tarkoitettu työpajapäivä, jonka aikana Nissin idea toteutetaan.

Väitös odottaa aikaa otollisempaa

Rooman-reissun tarkoituksena oli kerätä materiaalia tulevaa väitöskirjaa varten, ja materiaalia Nissi Rooman ja Vatikaanin kirjastoista löysikin. Koti-Suomessa onni ei kuitenkaan ollut enää myötäinen ja kävi ilmi, ettei väitöstutkimus ilman apurahaa pääsisi etenemään kovin vauhdikkaasti.

Niinpä Nissin väitöskirja, joka käsittelee kuolinhetken yhteisöllisyyttä keskiajalla, sai jäädä toviksi odottamaan ja Nissi itse keskittyi työnhakuun.

Elokuusta lähtien Nissi on toiminut Hämeen linnan tapahtumatuottajana. Tapahtumasuunnittelun lisäksi työnkuvaan kuuluu koulujen ja päiväkotien kanssa tehtävän yhteistyön suunnittelu.

Pesti on määräaikainen ja se päättyy kesäkuussa 2016, kun Mari Vadén palaa opintovapaaltaan.

Tutut kivijalat, mutta jotain uuttakin

Kansallismuseossa eletään uudistumisen vaihetta, ja tapahtumat ovat tällä hetkellä yksi tärkeä kohta Kansallismuseon strategiassa.

Kansallismuseon brändiuudistuksen myötä Hämeen linnaakin lähdetään tulevaisuudessa markkinoimaan yhtenä Kansallismuseon suureen museoperheeseen kuuluvana kansallisaarteena.

Hämeen linnan tapahtumavuosi 2015 sisältää paljon tuttuja elementtejä markkinoineen ja pimeine kierroksineen, mutta löytyy ohjelmasta jotain uuttakin. Nissi puhuu mielellään elämyksellisyydestä.

– Tavoite on, että kun asiakas tulee linnaan, hän ei tule pelkästään tilaan, vaan pääsisi myös sisälle aikakauteen.

Kun linnassa ystävänpäivänä järjestetään pimeä kierros, toteutetaan kierros aivan uudella tavalla. Osallistujat eivät astu ainoastaan pimeään linnaan, vaan he astuvan myös vuoteen 1616. Kierroksen aikana he tapaavat erilaisia hahmoja ja saavat maistiaisia siitä, millaista elämänmeno 1600-luvun alussa oli.

Uutta on myös aprilli-päivänä järjestettävän ja Katleena Kortesuon vetämä aprilli-kierros. Idea on, että kierroksen vetäjä vetää keksii teeman hatustaan. Vastaavanlaiset kierrokset ovat yleisiä Keski-Euroopassa. (HäSa)

SUOMEKSI: manuskripti: Käsikirjoitusta tarkoittava sana manuskripti (manuscript) tulee latinankielisistä sanoista manu scriptus, kirjaimellisesti ”käsin kirjoitettu”. Se tarkoittaa kaikenlaista puhutun kirjoittamista muistiin käsin.