fbpx
Kanta-Häme

Itsenäisyydenpuistolle tehdään kasvojenkohotus

Lukiokadun, Sibeliuksenkadun ja Koulukadun rajaaman Itsenäisyydenpuiston remontti on alkanut. Kaupungin papereissa sitä on kutsuttu face-liftiksi eli kasvojenkohotukseksi.

Kyseessä ei siis ole mikään perusteellinen kauneusleikkaus, sillä määräraha on kovasti supistunut. Käytössä on 120 000 euroa, kun alun perin puhuttiin vähintään 300 000 euron puistoremontista.

Kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen kertoo, että korjaussuunnitelmaa on karsittu kahdessa kohdassa: Summan muistomerkin vesiaihe jätetään pois, samoin uuden keskusaukion kiveys.

Aimo Tukiaisen suunnittelemassa muistomerkissähän oli alun perin vesiallas, joka kuitenkin poistettiin siitä muutama vuosi muistomerkin valmistumisen jälkeen.

Keskusaukio rakennetaan puistossa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ajatellen. Se saa päällysteekseen kivituhkan, koska luonnonkiveen ei nyt ole varaa.

Leikkipuistoa ei palauteta
Itsenäisyyspuistoon kuului aiemmin myös leikkipuisto, joka on nyt purettu pois. Lopullisesti, sanoo Susanna Lappalainen.

– Aukion kanssa sinne ei mahdu leikkipuistoa. Keskustassa on kyllä muita leikkipuistoja, Lappalainen perustelee.

Lähin leikkipuisto onkin heti seuraavassa korttelissa kirjaston kupeessa.

Itsenäisyyspuiston kunnostustyö alkoi tiistaina, ja samana iltana siellä pidettiin myös tiedotustilaisuus. Tilaisuuteen saapui yksi kaupunkilainen.

Lappalainen uskoo yleisökadon johtuneen siitä, että Itsenäisyydenpuiston remonttia esiteltiin jo vuonna 2011 samalla kun Sibeliuksenpuistonkin kunnostussuunnitelmia.

Itsenäisyydenpuisto on saanut työmaa-aidat ympärilleen, ja huonokuntoisia puita on jo kaadettu. Esimerkiksi vanha ja komea hevoskastanja jouduttiin kaatamaan. Kaiken kaikkiaan puita kaadetaan kymmenkunta. 

Lappalainen kertoo, että vanhojakin puita pyritään säilyttämään, jos niiden kunto sen salli. Vanhempaa puustoa jää erityisesti Keskuskoulun vastaiselle reunalle. Kaadettujen puiden tilalle istutetaan uusia. HäSa

Menot