Kanta-Häme

Itsenäisyysfantasia on peruttu

Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön tuottaja Satu Lindstedt perui torstaina Itsenäisyysfantasian esiintyjiä.

– Pettymys on ollut suuri, Lindstedt sanoo.

Niin esiintyjät kuin säätiön väkikin on tyrmistynyt.

Kaupungin tällä viikolla esitellyn budjetin jälkeen säätiössä on kaksi päivää laskettu rahoja ja soiteltu, jos yrityksiltä löytyisi tukea fantasian järjestämiseksi. Tapahtuman kustannusarvio on ollut vuosittain noin 40 000 euroa.

– Sillä rahoituksella, joka meille on esitetty, emme voi itsenäisyysfantasiaa esittää, sanoo säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Suullinen sopimus petti

Korhosen mukaan Itsenäisyysfantasian järjestäminen on perustunut luottamukseen.

Vuorovaikutteinen, koko kaupungin itsenäisyyspäiväshow on ollut kaupungin omaa toimintaa, jonka Sibelius Celebrations on tuottanut. Säätiön budjettiin Itsenäisyysfantasian järjestäminen ei ole kuulunut vaan kaupunki on järjestänyt siihen erillisrahoituksen vuosittain.

– Olemme joka vuosi suullisesti sopineet kaupungin kanssa asiasta, eikä sen järjestämistä ole upotettu meidän toimintasopimukseen, sanoo säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Tällä viikolla julkistettu kaupungin budjetti ei näytä säätiön kannalta hyvältä. Juhlavuoden rahoitusta leikataan edellisten vuosien budjetista. Itsenäisyysfantasian järjestäminen söisi ensi vuoden sovittuja muita tapahtumia liikaa.

– Sitä riskiä emme voi ottaa.

Sydän itkee verta

Itsenäisyysfantasia piti järjestää jäähallilla neljännen kerran 6. joulukuuta. Tällä viikolla tapahtumaan myytiin jo 1000 lippua. Lippujen hinnat olivat nimelliset 3–4,5 euroa. Lippujen tuotto olisi mennyt Vanajavesikeskuksen Yhteinen Vanajavesi -kampanjaan.

Tapahtumaan oli tulossa 300 esiintyjää, muun muassa Tuomas Katajala, Paleface ja Matti Johannes Koivu.

– Tämä on iso tappio hämeenlinnalaisille. Me olemme tehneet kaupunkilaisten kanssa yhdessä isoa kokemusta. Tätä on sekä tekijät että yleisö ovat odottaneet.

Tapahtumassa onkin vuosittain ollut paljon sekä liikunta- että musiikkiharrastajia, jotka ovat saaneet näyttää isolle yleisölle taitojaan yhdessä ammattilaisten kanssa.

– Sydän verta itkien tästä luovumme, Korhonen sanoo.

Säätiön väki kokoontuu perjantaina puimaan yhdessä kaupungin johdon kanssa, mitä kaupungin budjetti käytännössä säätiön toiminnan kannalta tarkoittaa ja miten se vaikuttaa Sibeliuksen juhlavuoden suunnitelmiin. (HäSa)