Kanta-Häme

Itseohjaavat robotti-Renaultit saapuivat Visamäkeen - katso video

Itseajavien autojen kokeilu käynnistyi Visamäessä maanantaina. Aikaisemmin autoja on testattu kaupunkiympäristön lisäksi Muoniossa, jossa selvitettiin robottiautojen kyvykkyyttä pimeässä ja kylmässä. Kokeilussa tutkitaan robottiautojen soveltuvuutta julkisen liikenteen käyttöön.

Pilottihankkeen hinnaksi tulee Sensible 4 -start-upin toimitusjohtajan Harri Santamalan mukaan noin miljoona euroa. Hinnasta suurin osa tulee itseohjautuvan bussin hankinnasta. Bussi tulee maksamaan noin 500 000–700 000 euroa. Kokeilun ensimmäistä vaihetta ajetaan kahden viikon ajan kaksipaikkaisilla Renault Twizy -sähköautolla.

Myös polttomoottoreilla toimivaan autoon saadaan asennettua samat sensorit ja laitteet kuin sähköautoihin. Suunnittelussa halutaan kuitenkin katsoa tulevaisuuteen.

– On yleisesti tiedostettu fakta, että sähköinen liikenne on tulevaisuutta. Jossain vaiheessa laitteita asennetaan varmaan dieselbusseihinkin, mutta me aiomme käyttää sähköautoja.

Automaattinen sähköauto voidaan myös opettaa lataamaan itsensä, silloin kun sähkön hinta on alhaalla.

 

 

Kokeilun toinen vaihe on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 kevättalvella. Ajankohta ei ole vielä selvillä, sillä bussi pitää saada valmiiksi ensin.

– Tavoitteena on saada bussi ajoon ennen kevättä, jotta huomataan, miten se toimii talviolosuhteissa, Santamala sanoo.

Santamalalle automaattibussikokeilut ovat tulleet tutuiksi jo ajalta, jolloin hän työskenteli Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Silloin ongelmaksi tuli se, että syksyllä laitteet hyytyivät.

– Kokeilun tarkoituksena on näyttää, että laitteet toimivat säässä kuin säässä ja sellaisessa ympäristössä, jossa autoja voidaan käyttää kaupallisesti.

 

Bussit ovat aiemmin ajaneet Visamäen Kampuskaarteen kaltaisilla teillä Vantaalla ja Espoossa. Niissä autoille rakennettiin reitit, joissa ne olivat aina etuajo-oikeutettu. Visamäen kokeilussa autot noudattavat liikennesääntöjä muiden tienkäyttäjien tapaan. Toistaiseksi kuitenkin kuljettaja painaa turvallisuussyistä jarrua, kun auto tulee risteykseen.

Auto tekee ratkaisuja itsenäisesti, mutta kuljettaja vahtii sitä koko ajan ja kerää samalla tutkimustietoa. Auton ratin taakse istuvan pitää siis ymmärtää, miten lasersensoreilla ympäristöään tarkkaileva kone toimii. Sille esimerkiksi heiluvat pensaat tien laidassa saattavat näyttää samalta kuin lähestyvä auto.

– Liikkeeseen reagoidaan mieluummin kuin ollaan reagoimatta. Toisaalta äkkipysähdys muun liikenteen seassa ei myöskään ole turvallista. Tämä on tällä hetkellä mahdollisesti suurin haaste robottiautoilussa, Santamala kertoo.

Kuljettajan pitää myös olla jatkuvasti tarkkana, sillä tekniikan kehitys ja testaus on vielä vaiheessa. Alkuvuodesta amerikkalaisnainen kuoli jäätyään Uber-kyytipalvelun robottiauton alle. Santamalan mukaan onnettomuus aiheutui juuri siitä, ettei auton kulkua varmistava kuljettaja ollut keskittynyt liikenteeseen.

Aiemmissa suunnitelmissa väläytettiin Hämeenlinnan rautatieaseman ympäristöä koepaikaksi. Silloin todettiin, että liikennöidympi reitti olisi ollut toistaiseksi vielä hankala robottiautoille.

Hämeen ammattikorkeakoulun liikennealan lehtori Teppo Sotavalta uskoo, että itseajava auto on tulevaisuutta.

– Suunta on selvä ja panostukset maailmalla erittäin mittavia. Aikajänne on vielä vain epäselvä. Saa nähdä, edetäänkö pienin askelin vai suurina harppauksina. HäSa

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic