fbpx
Kanta-Häme

Itseoppineiden taiteilijoiden omaperäistä luovuutta halutaan hyödyntää Hämeen matkailussa – "Suuret odotukset"

Edesmenneen taiteilijan Enni Id:n taidetta pidetään kansantaiteena. Hämeestä etsitään myös muita itseoppineita kansantaiteilijoita. Kuva: TA=Terho Aalto
Edesmenneen taiteilijan Enni Id:n taidetta pidetään kansantaiteena. Hämeestä etsitään myös muita itseoppineita kansantaiteilijoita. Kuva: TA=Terho Aalto

Kanta-Hämeessä aletaan kartoittaa itseoppineiden kansantaiteilijoiden taidetta, eli niin sanottua ITE-taidetta. Tavoitteena on hyödyntää taidetta, siihen liittyviä ympäristöjä ja kohteita nykyistä paremmin esimerkiksi maakunnan matkailussa.

Keväällä 2020 alkavassa hankkeessa kartoitetaan sekä taiteilijoita ja heidän teoksiaan sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Tuloksia esitellään yleisölle ja matkailijoille.

Tällä hetkellä hankkeelle etsitään koordinaattoria.

Kovia odotuksia Hämeestä

Hanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto, joka on tehnyt vastaavia ITE-taiteilijoiden kartoituksia jo kahdenkymmenen vuoden ajan eri maakunnissa.

– Hämeeseen kohdistuu suuret odotukset, sanoo sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen liiton tiedotteessa.

Hänen mukaansa alueelta on jo entuudestaan tiedossa kiinnostavia tekijöitä, kuten Erkki Pekkarinen, Seppo Suomensyrjä ja Vesa Väänänen sekä jo edesmenneet Enni Id ja Johannes Ivakko.

– Kätköissä olevaa omaperäistä luovuutta on varmasti runsain mitoin. Kartoituksemme myötä alueen asukkailta kysellään vinkkejä tekijöistä, joten kannattaa jo nyt ryhtyä pohtimaan ilmiannettavia tietoja, Kallioinen sanoo.

ITE Hämeessä -hanke toteutetaan EU:n maaseuturahoituksella, jonka on myöntänyt Hämeen ELY-keskus.

Menot