Kanta-Häme

Itsepalvelupesula elää räsymatoilla

Vanhat kunnon räsymatot ovat Hämeenlinnan ensimmäisen, pelkästään itsepalveluna toimivan pesulan, 24 Pesulan, selkäranka.

Amerikkalaisista elokuvista tuttu pesula ollaan hyväksymässä pikkuhiljaa osaksi suomalaista arkea, vaikka Suomessa pestäänkin vielä mieluiten pyykit omassa pienessä 24 Pesulassa kotona.

– Suurin osa asiakkaita on 30–55-vuotiaita perheenäitejä. Kaupungeissa itsepalvelupesulassa pestään jo vaatteita, mutta maalla ja pikkukaupungeissa räsymatot ovat ykkösiä, 24 Pesulan toimitusjohtaja Asko Nevala sanoo.

ETENKIN PÄÄKAUPUNKISEUDUN arkeen itsepalvelupesulat istuvat Asko Nevalan mielestä hyvin. Ahtaisiin kylpyhuoneisiin ei välttämättä haluta hankkia omaa pesukonetta jyskyttämään, vaan pyykit pestään mieluummin muualla.

– Pesulat ovat auki koko vuorokauden. Esimerkiksi Hämeenlinnassa pesula avattiin kuitenkin Prismassa ja pesula on auki kaupan aukioloaikojen mukaan, Asko Nevala kertoo.

Tiiriön Prismassa tänään iltapäivällä aukeava itsepalvelupesula siirrettiin viime viikon lopussa yhtiön tuotantolaitoksilta Ylöjärveltä valmiina Hämeenlinnaan.

24 PESULA on perheyritys, jonka perustivat Kokkolassa kolme Nevalan veljestä vuonna 1999.

– Saimme idean pesulasta saunassa, kun kyllästyimme emäntiemme nalkutukseen siitä, että autourheilu vie kaiken ajan ja rahat. Olemme kaikki tekniikan alalla ja päätimme perustaa pesulaketjun. Nyt pesulat ovat jo ohittaneet autourheilun, Asko Nevala nauraa.

Yrityksen startup-vaihe kesti viisitoista vuotta, sillä ketju oli luotava itse Suomen oloihin sopivaksi. Nevala kertoo, että he keksivät itse osan pesukoneista ja kuivauskaapistot, jotka on patentoitu.

Uusia koneita kehitellään koko ajan lisää, mutta ne julkistetaan vasta kesällä.

AMERIKKALAISISSA elokuvissa pesukerta maksetaan kolikoilla, mutta Suomessa käteisellä maksamisesta ollaan jo luopumassa. Itsepalvelupesulassa voikin maksaa vastaisuudessa matkapuhelimella tai pankkikortilla.

– Valmiita laitteita ja systeemejä ei ole, vaan kaikki on kehitettävä itse. Olemme suunnitelleet itse muun muassa puhelinmaksujärjestelmät ja ne on myös valmistettu Suomessa, Asko Nevala sanoo.

Nevalan mukaan ketjun tarkoituksena on laajentua ainakin 40 pesulan kokoiseksi. Helsinkiin pesuloita on tulossa kaikkiaan 15 ja Hämeenlinnakin saa tarpeen vaatiessa vielä toisen pesulan. Seuraavan pesulan ketju avaa kesäkuussa pääkaupunkiseudulle.

– Itsepalvelupesulaan ei tule työntekijää, eikä sinne ole mahdollista myöskään varata aikaa. Kokemuksesta tiedämme, että kaikille löytyy kyllä aikaa. Kiireisintä pesulassa on heinä- ja joulukuussa, Asko Nevala kertoo.

NEVALAN MUKAAN Pesula 24 on jo Suomen suurin itsepalvelupesula. Kohta ketju hätyyttelee jo Euroopan kärkeä.

–  Mikä on laajentuessa, kun taustalla on hyvä idea ja kova kysyntä, mutta suuria investointeja meillä on vielä edessämme, Nevala sanoo.

24 Pesula laajenee näillä näkymin kesällä ainakin Venäjälle, Balttiaan ja Isoon-Britanniaan.

Menot