Kanta-Häme

J. Karjalainen perkaa tunnettuja kappaleitaan Hämeen Sanomien biisiautopsiassa

Verinen mies

(J. Karjalainen & Electric Sauna: Marjaniemessä, 2001)

Tämä kappale perustuu lapsuudenmuistoihini. Asuimme vuonna 1964 Itä-Helsingissä Roihuvuoressa, josta on lyhyt matka Marjaniemen uimarantaan.

Katsoin pikkupoikana muovinen laiva kädessä, kuinka lahdelta lipui mies vettä ja verta vellovalla veneellä, ihmiset olivat kauhuissaan. Rannassa hänet käärittiin pyyhkeisiin ja vietiin pakettiautolla sairaalaan paikattavaksi.

Paljon myöhemmin kappaletta kirjoittaessani en ollut enää varma, oliko tapahtuma ollut unta vai mielikuvitusta. Siksi kysyn kertosäkeessä ”muistaako kukaan…?”. Moni muisti, kun biisi alkoi soida radiossa.

Kukaan ei tiedä, mitä sairaalasta kotiutuneelle miehelle lopulta kävi. Biisi poikkeaa muusta tuotannostani, se on kuin murhaballadi. Olen odottanut pelonsekaisin tuntein, että koska saan puhelun, jossa soittaja sanoo: terve Jukka, täällä on se verinen mies (nauraa).

Mies jolle ei koskaan tapahdu mitään

(J. Karjalainen Yhtyeineen: Tähtilampun alla, 1992)

Melodia syntyi ensin. Mietin, että kuinka ison stadiontyyppisen biisin saisi käännettyä päälaelleen. Sanat syntyivät, kun katselin hotellihuoneessa Music Televisionia 1990-luvun taitteessa.

Kappale koostuu MTV-kuvista. Mulle ei tapahtunut mitään, mutta tv:stä näkyi kaikkea: Paula Abdul tanssi kissan kanssa (Opposites Attract -musiikkivideossa) ja Romanian vallankumouksen liput liehuivat (kun diktaattori Nicolae Ceausescu syöstiin vallasta). Biisi toimii vastakohdista.

Telepatiaa

(J. Karjalainen Yhtyeineen: Tähtilampun alla, 1992)

Tämä kappale on supertodellisuutta. Olin koulussa kiinnostunut telepatiasta ja ajatustenlukemisesta. Biisi on myös henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuva rakkauslaulu. Siihen on varmaankin helppo samaistua, sillä rakkaus on universaalia. Rakastuneena mikään ei tunnu mahdottomalta, ei edes ihmeet ja yliluonnollisuudet. Minulla on edelleen biisissä mainittu tähtilamppu kotona.

Se mies oli Tommy Ramone

(J. Karjalainen: Sinulle, Sofia, 2015)

Soitimme (2008) Veli-Matti Järvenpään (Paratiisin pojat) kanssa Tampereella Hämeenkadulla, kun paikalle käveli Ramones-yhtyeen perustaja ja ex-rumpali Tommy Ramone.

Legendaarisessa punkyhtyeessä soittanut Tommy Ramone oli oikein kiva vanha setä, joka diggasi ja myös harrasti banjo- ja haitarivetoista oldtime-musiikkia. Hän otti pari kappaletta levyämme myyntiin kauppaansa.

Mä meen

(J. Karjalainen ja Mustat Lasit: Varaani, 1986)

Kappaleessa filosofoidaan romantisoidusti lauluntekemistä. Siitä ei ikinä tullut isoa hittiä, mutta biisi on runollinen junapilleineen, kulkurin tunnareineen. Se on yhdistelmä slaavilaisuutta ja Memphis-soulia. Nykyään soitamme sen enemmän rokimpana versiona. HäSa

J. Karjalainen Verkatehtaan Vanaja-salissa tänään kello 19.

Päivän lehti

4.6.2020