Kanta-Häme

Jäähallin H-hetki koittaa maanantaina

Siniset ja punaiset viivat ovat kaukalon pohjalla oikeilla paikoillaan, mutta jää puuttuu vielä Riihimäen uudesta harjoitusjäähallista. Kun syysloma ensi maanantaina alkaa, jää kiiltää uutuuttaan ja houkuttelee kansaa luistimille.

– Syyslomalla riittää yleisövuoroja, jopa illalla, että kaikki pääsevät tutustumaan uuteen halliin, lupaa vt. kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Pasi Koistinen.

Avajaisviikko huipentuu lauantaina 18. lokakuuta, jolloin uudella jäähallilla turnataan kahdessa matsissa. Päivällä Amputoitujen maajoukkue saa vastaansa julkkisjoukkue Zoomin. Väliajalla yleisö pääsee seuraamaan taitoluistelunäytöksiä.

Hallin virallisen avauksen suorittaa Jukka Jalonen käynnistämällä avauskiekolla iltapäivän toisen ottelun, jossa Riihimäen Kiekkonikkarit ottaa mittaa Kiekko-Vantaasta.

Samaan aikaan vanhalla hallilla Peltosaaren Nikkareiden ja Hoki Klupi Hyvinkään matsia seuraava yleisö ehtii väliajalla todistamaan uuden hallin avausseremoniaa.

Uuden hallin katsomo vetää parisataa katsojaa ja vanhan viitisensataa. Molemmilla puolilla on myös pyörätuolikatsomot, tosin vanhalla puolella vaikeapääsyisempi kuin uudella.

Yleisövuorot tuplaantuvat

Lomaviikon jälkeenkin yleisövuorojen määrää on pystytty lisäämään reilusti aiemmasta. Vs. liikuntapäällikkö Eeva Saarinen kertoo, että niin vanhan kuin uuden hallin iltojen jääajat ovat jo täynnä, mutta aikoja riitti kaikille. Aikaisempina vuosina osa halukkaista seuroista on jäänyt ilman harjoitusvuoroja.

– Kun jäältä on saanut helpommin harjoitusaikaa, osa seuroista on päässyt kehittelemään uutta toimintaa. Esimerkiksi kuvioluisteluseura Jäätaiturit on käynnistänyt perheluistelun. Myös höntsälätkäporukoita tuli aika paljon lisää, kertoo vastaava liikuntapaikanhoitaja Juuso Hyväri.

Vanhan ja uuden hallin käyttäjistä karkeasti puolet harrastaa jääkiekkoa ja puolet taitoluistelua. Päiväaikaan jäillä harjoittelevat koululaisten lisäksi poliisien ja palomiesten henkilöstökerhot.

Tilat venytetty verryttelyyn

Harjoitusjäähallilla on täysimittainen 57 kertaa 27 metrin kokoinen kaukalo, mutta halli on muilta tiloiltaan mitoitettu harjoituskäyttöön. Katonrajaan nostetun katsomon alle jäävä lattia toimii kiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden verryttelytilana.

Pukuhuoneita on neljä, kuivaushuoneita pelikamppeille peräti 11 ja vaatteille on oma laitospesukone. Tuomareille ja valmentajille on omat sosiaalitilat.

– Uusi puoli toimii mutkattomasti, mutta kahden hallin yhteensovittaminen isojen turnausten aikaan vaatii joustoa, toteaa Pasi Koistinen.

Vanhan jäähallin pukuhuoneet ja suihkut ovat edelleen erillisessä rakennuksessa, josta on kuljettava kumimattoa pitkin pihan poikki jäähalliin. Rahat eivät riittäneet uusien sosiaalitilojen rakentamiseen.

Vanhan hallin kattorakenteet sentään vahvistettiin, joten nyt myrsky tai lumipyry eivät enää uhkaa sulkea hallia käyttäjiltä.

Harjoitusjäähallin valmistuttua yleisö pääsee sekä uuteen että vanhaan katsomoon saman pääsisäänkäynnin kautta. Enää ei tarvitse puikkelehtia samasta ovesta pelaajien kanssa. Uuden ja vanhan jäähallin yhdistävään osaan on rakennettu molempia palveleva kioski pöytineen ja tuoleineen.

Uudessa jäähallissa jään jäädytyksestä syntyvä lämpö hyödynnetään hallin lämmityksessä. Lisäksi käytetään kaukolämpöä. Hallin sisätilat pidetään kymmenkunta astetta plussan puolella. (HäSa)