Kanta-Häme

Jaakko Kuusisto valitsi vapauden

Kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto sai aikaa sävellystyöhönsä, kun jäi toissa vuonna pois Sinfonia Lahden konserttimestarin tehtävästä. Töistä ei ole ollut pulaa sen jälkeenkään, mutta mahdollisuus muovata itse omat aikataulut on tehnyt taiteellisen työn helpommaksi.

”Uudessa elämässään” Kuusisto on myös ruvennut jälleen esiintymään veljensä Pekka Kuusiston kanssa. Yksi yhteisistä hankkeista on Kaksi astetta -esitys, jonka Jaakko ja Pekka Kuusisto toteuttivat lauluyhtye Rajattoman kanssa.

Kuuden laulajan ja kahden viulistin kiertue saapuu Hämeenlinnan Vanaja-saliin 11. huhtikuuta.

Oman näköinen …esitys

Kuusiston mielestä Kaksi astetta -esityksessä on erityisen hienoa, että lavalla toteutetaan jotain sellaista, jonka tekemisessä kaikki esiintyjät ovat olleet mukana alkumetreiltä asti.

– Kaikki on ollut meidän muovattavissamme, ja lopputulos on varmaan jollain tavalla meidän näköinen, hän sanoo.

Esiintyjät ovat itse säveltäneet konsertin musiikin. Laulujen sanoitukset he tilasivat muun muassa Paula Vesalalta, Jarkko Martikaiselta, Paavo Westerbergiltä ja Juha Itkoselta.

Jaakko Kuusiston sävellettäväksi valikoitui Martikaisen, Westerbergin ja Itkosen tekstejä. Osan niistä hän sävelsi yhdessä Rajattoman säveltäjän Jussi Chydeniuksen kanssa.

– Siellä on syvällisiä ja monimerkityksellisiä sekä myös avoimen humoristisia lauluja, hän kertoo.

Konsertin teemana on luonto ja ilmastonmuutos, mutta oppitunnista ei ole kyse. Tarkoitus on herättää ajatuksia ja optimismia.

– Juuri kuuden laulajan ja kahden viulun yhteissointi oli se, jonka takia alun perin lähdimme suunnittelemaan tätä hanketta, Kuusisto sanoo.

Veljekset yhdessä …Riihimäellä

Jaakko Kuusisto on säveltänyt paljon orkesteri- ja elokuvamusiikkia. Laulujen säveltäminen on tuttua oopperan puolelta. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluu mm. lapsille sävelletty Koirien Kalevala.

– Tässä (Kaksi astetta) projektissa ei nyt olla ihan klassisessa genressä, ja sikäli kokemus oli avartava ja aika jännittäväkin.

Nuorena viulistiveljekset Jaakko ja Pekka Kuusisto opittiin tuntemaan muusikkoparina. He esiintyivät ja levyttivätkin yhdessä. Lisäksi veljekset johtivat useita vuosia kaksistaan Tuusulanjärven kamarimusiikkia, joka nykyään tunnetaan Meidän Festivaalin nimellä.

Viime aikoina kumpikin on luonut näyttävää uraa tahollaan, mutta tämän kevään kiertue on tuonut heidät taas yhteen.

Tänä vuonna Jaakko ja Pekka Kuusisto esiintyvät kahdestaan myös Riihimäen kesäkonserttien ennakkokonsertissa 18.5.

– Noin keskimäärin olemme samalla lavalla aika harvoin. Jos Kaksi astetta -kiertuetta ei lasketa, tänä vuonna niitä tilanteita on ehkä noin viisi, ja se on enemmän kuin yleensä, hän sanoo. (HäSa)

Lauluyhtye Rajaton sekä Jaakko ja Pekka Kuusisto: Kaksi astetta. Hämeenlinnan Vanaja-salissa 11.4. kello 19.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic