Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunkikeskustayhdistyksen uusi puheenjohtaja Jaakko Lindén iloitsee nostokurjista ja puolustaa toriparkkia

Jaakko Lindén tarttuu kaupunkikeskustayhdistyksen ohjaksiin ensi vuoden alussa. Suomalaisten kaupunkien keskustat ovat hänelle tuttuja muun muassa aiemman hotelliuran ansiosta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Jaakko Lindén tarttuu kaupunkikeskustayhdistyksen ohjaksiin ensi vuoden alussa. Suomalaisten kaupunkien keskustat ovat hänelle tuttuja muun muassa aiemman hotelliuran ansiosta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnalainen Jaakko Lindén tuntee Suomen kaupunkien keskustat. Entisessä elämässään hän työskenteli ensin Cumuluksen ja myöhemmin S-ryhmän hotelliketjujen palveluksessa.

– Se oli korkeakouluni, keskustojen kehityssyklit tulivat tutuksi muun muassa liikepaikka-analyysien kautta, Lindén kertoo.

Hänet on juuri valittu Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistyksen puheenjohtajaksi ensi vuoden alusta alkaen. Hämeenlinnassa Lindén on asunut ja työskennellyt vuodesta 2004 alkaen.

Hän toimi viimeksi McDonald´s-yrittäjänä yhdessä poikansa Villen kanssa, mutta jäi kokonaan eläkkeelle kolme vuotta sitten. Enimmillään Lindéneillä oli viisi ravintolaa, nykyisin Ville Lindén omistaa Hämeenlinnan McDonaldsit ja Hyvinkään ravintolan.

Ei autoille vaan ihmisille

Kun Hämeenlinnan keskustasta puhutaan, yksi aihe on tällä hetkellä ylitse muiden, ja se on tietysti toriparkki. Lindén on sen rakentamisen kannalla.

– Silloin ei minun mielestäni puhuta ensisijaisesti autoista, vaan ihmisistä ja heidän viihtymisestään. Kun autoille tehdään tilaa maan alle, sitä jää enemmän ihmisille maan päälle. Avaruus ja vapaat kadunvarret ydinkeskustassa ovat trendi kaupunkisuunnittelussa, Lindén sanoo.

Hän tietää, että aihe on arka, ja moni vastustaa torin alle rakentamista kiivaasti. Jotkut yrittäjät taas eivät edes halua kertoa kantaansa, kun pelkäävät asiakkaiden äänestävän jaloillaan.

Nostokurjet hyvä merkki

Lindén itse haluaa korostaa sitä, että nyt ei tehdä päätöksiä vuotta 2019 silmälläpitäen, vaan tähtäin on vuosien päässä.

– Se, mitä nyt päätetään tai ollaan päättämättä, näkyy konkreettisesti vuoden 2040 paikkeilla. Minulla on tahtotila, että Hämeenlinnasta kehittyisi aito palveleva maakuntakeskus, jossa olisi vireä kaupunkikeskusta. Ettei Hämeenlinnasta tulisi pelkkä nukkumalähiö, Lindén sanoo.

– Olen viime vuosina käynyt monissa suomalaisissa kaupungeissa. Esimerkiksi Mikkelissä ja Joensuussa on tehty vastaavat ratkaisut hyvissä ajoin, ja niiden keskustat ovat eläviä ja viihtyisiä.

Keskustaa ei ole Lindénin mukaan pelkkä tori ympäristöineen, vaan hiljattain valmistuneen keskustavision mukaisesti se ulottuu Asemanseudulta Goodmaniin ja Suomenkasarmille ja toisessa suunnassa linnalta uimahalliin.

– On hienoa, että keskustaan on taas alkanut ilmestyä nostokurkia hiljaiselon jälkeen. Asemanranta on mahtava esimerkki uudesta asuinalueesta, joka on lähellä kaikkia palveluita ja luontoa.

OKL:n lähtö oli iso tappio

Isona tappiona Hämeenlinnalle Lindén pitää vuonna 2012 tehtyä opettajankoulutuksen siirtoa Tampereelle. Linden kertoo, että jo hänen hotellivuosinaan 1980-luvulla oli näkyvissä yliopistokaupunkien imu ja voimakas kehittyminen muiden kaupunkien jäädessä vähemmälle.

– Hämeenlinnan sijainti ja yhteydet ovat erinomaiset, mutta yliopiston tuoma vetovoima puuttuu, ja se vaikuttaa todella paljon.

– Mäkkärimaailmassa taas näki sen toisen puolen. Meille Hämeenlinnassa tuli nuoria töihin yo-kirjoitusten jälkeen, ja meiltä he siirtyivät opiskelemaan. Samalla tamperelaiset ja helsinkiläiset kollegat saivat koulutetun henkilökunnan, ja usein nuoret jäivät sille tielle, Lindén sanoo.

Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistys on perustettu vuonna 2002. Lindénin mukaan yhdistys toimii linkkinä kaupungin organisaation sekä yrittäjien ja asukkaiden välillä. Yhdistyksen hallituksessa on myös keskikaupungin asukasyhdistyksen ja samoin kiinteistöjen omistajien edustus. HÄSA

Tästä linkistä pääset lukemaan Hämeen Sanomien aiempia juttuja toriparkista.

Jaakko Lindén

Jaakko Lindén on kotoisin Mikkelistä ja käynyt koulunsa Savonlinnassa.

Perheessä vaimo Marja-Riitta ja poika Ville.

Ensimmäinen työpaikka Kalevi Keihäsen Tahkovuori Nilsiässä.

Hotellit ja Mäkkärit

1979-1990 Cumulus-ketjussa Porin ja Mikkelin Cumulus-hotellien johtajana ja ketjuohjauksessa/markkinoinnissa. Hämeenlinnan Cumuluksen laajennus valmistui 1980-luvun lopulla, jolloin kaupunki tuli tutuksi.

Siirtyi 1990-luvun alussa Sokos-hotellien ketjuohjaukseen ja markkinointiin.

Vuodesta 1996 alkaen McDonald´s yrittäjänä aluksi Salossa ja vuodesta 2004 alkaen myös Hämeenlinnassa.

Ravintoloita enimmillään viisi: kaksi Hämeenlinnassa sekä Riihimäki, Hyvinkää ja Salo.

Poika Ville Lindén toimii Hämeenlinnan kahden Mäkkärin ja Hyvinkään yrittäjänä.

Harrastaa yhdistystoimintaa, lenkkeilyä 3-vuotiaan walesinspringerspanielin Balen kanssa ja matkailua yhdessä vaimon kanssa.

Parasta Hämeenlinnassa?

1. Kulttuuriympäristö, esimerkiksi Verkatehtaan ja teatterin muodostama kokonaisuus.

2. Liigatason jääkiekkojoukkue ja koko kiekkoyhteisö.

3. Terveydenhuollon palvelut keskussairaalasta alkaen.

Entä huonointa Hämeenlinnassa?

Ihmisten sulkeutuneisuus ja ilottomuus. Pieni katsekontakti ja hymy eivät olisi keneltäkään pois.