fbpx
Kanta-Häme

Jääkö ukosta vain märkä läntti? – Lumileikit halutaan suojella osana maailmanperintöä

Lumileikit halutaan suojella osana Unescon maailmanperintöä.
Linnanpuistoon nousi helmikuisena sunnuntaina monennäköistä lumiukkoa. Tämä veijari oli yksi värikkäimmistä. Kuva: Tomi Vesaharju
Linnanpuistoon nousi helmikuisena sunnuntaina monennäköistä lumiukkoa. Tämä veijari oli yksi värikkäimmistä. Kuva: Tomi Vesaharju

Ilmastonmuutos uhkaa jotain meille suomalaisille kovin rakasta: lasten lumileikkejä. Protect Our Winters Finland, Reima ja Ruka aloittavat kampanjan, jonka päämääränä on suojella lumileikit osana Unescon maailmanperintöä. Pelastetaan talvet -kampanja avattiin GoExpo Winter -messuilla Helsingissä 15.11.2019.

– Mikäli ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, on todennäköistä, että Etelä-Suomessa ei tehdä lumilyhtyjä, lumilinnoja tai lumiukkoja enää muutaman vuosikymmenen päästä, sanoo Protect Our Winters Finlandin puheenjohtaja Niklas Kaskeala yhdistyksen tiedotteessa.

Lumileikkien katoaminen on todellinen uhka, jos ilmasto lämpenee nykyistä vauhtia. Yhdistyksen tiedotteen mukaan Suomen vuotuinen keskilämpötila nousee lähes kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko maapallon keskilämpötila. Lämpeneminen on voimakkainta nimenomaan talvella.

Kampanjan tavoitteena on kerätä 20 000 nimeä vetoomukseen, joka toimitetaan kulttuuriministeri Hanna Kososelle. Lumileikit ovat jo osa Suomen elävän perinnön kansallista luetteloa, ja Suomen hallitus voi halutessaan tehdä tämän pohjalta ehdotuksen Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon. Unescon luetteloa täydennetään säännöllisin väliajoin.

Lumilinnat, lumiukot ja lumienkelit ovat osa kulttuuriamme, ja ne kertovat myös yleisemmin pohjoisesta identiteetistä.

Menot