Kanta-Häme

Jääladuilla ei oteta riskejä

Jäiden vaihteleva vahvuus on tänäkin talvena vaikeuttanut latujen ja matkaluisteluratojen saamista järville. Jäälatujen ja retkiluisteluratojen tekemisessä ei oteta turhia riskejä. Jääreittejä kuitenkin tehdään, jos se on mahdollista.

– Jos jäätymisestä ei paljon tiedä, lumen eristävyys voi tuntua uskomattomalta. Vaikka pakkasta olisi kuinka paljon, mutta veden päällä on 30 senttiä lunta, järvi ei jäädy, Hämeenlinnan kaupungin ulkoliikunta-aluemestari Jukka Kuvaja selvittää.

Kuvaja ei osaa sanoa, milloin retkiluisteluratoja tehdään, vai tehdäänkö niitä tänä talvena ollenkaan.

– Jään muodostuminen on jälleen kerran ongelmallista. Hauholle on saatu 200 metrin luistelurata kovalla työllä. Rata tehtiin jäädyttämällä ja nostamalla vettä järvestä uppopumpulla. Edellisvuonna saimme tehtyä neljän kilometrin jääratalenkin kovalla työllä ja panostuksella, Kuvaja kertoo.

Päätökset jään mukaan

Jäärata tehdään mahdollisuuksien mukaan. Veden pumppaamiseen ja reitin jäädyttämiseen ei enää ryhdytä, sillä siihen ei ole resursseja.

– Noin kerran kymmenessä vuodessa jää muodostuu riittävän hyvin matkaluistelureitin tekemiseen.

Alajärven jään muodostumista tarkkaillaan, ja päätökset tehdään sen mukaan.

Uusia reittejä hiihtäjille

Hiihtämään jäälle kuitenkin pääsee. Aulangonjärvellä on ollut jäälatu jo pidempään, ja uusia reittejä on juuri avattu Ahvenistonjärvelle, Alajärvelle ja Katumajärvelle.

Aulangonjärveä kiertävä jäälatu on tehty lähemmäs rantaa kuin aikaisemmin.

– Kun järvi jäätyi alkutalvesta, laduntekijä meni heti ajamaan latua. Latukelkalla ei uskaltanut mennä yhtään keskemmälle järveä, Kuvaja kertoo.

Kuvajan mukaan laduista on kiitelty, mutta ihmiset ovat kärsimättömiä. Latuja on pyydetty koko tammikuun ajan. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että painavalla työkelkalla kulkeminen jäällä on eri asia kuin nopeasti liikkuminen kevyillä kelkoilla.

– Meillä on aikaisemmin uponnut kelkkoja. Eräänä talvena Alajärvellä kelkka upposi kuusi metriä pohjaan saakka. Teemme latuja kun olosuhteet ovat hyvät, mutta riskejä ei oteta, Kuvaja painottaa. (HäSa)

Mainos