Kanta-Häme

"Jäämme tyhjän päälle"

– Sellainen olo on, ettei meitä aidosti kuunnella, vaan että tämä on jo päätetty juttu, sanoi Hattulan Kettumäessä asuva Leena Ylinen keskiviikkona järjestetyn koulukeskustelun jälkeen.

Päätetyllä jutulla hän tarkoitti Rahkoilan koulun lakkautussuunnitelmaa, jonka kunnanhallitus ja valtuusto saavat eteensä lähiaikoina. Kaksi tuntia kestäneen tilaisuuden jälkeen lasten vanhemmat olivat pettyneitä saamiinsa vastauksiin.

Vastauksia saadaan huhtikuussa

– Lapset ja meidät vanhemmat jätetään tyhjän päälle koko kevääksi. Lapset kyselevät koko ajan, että mihin kouluun he menevät syksyllä, eikä siihen saatu mitään vastauksia, sanovat Ylinen sekä Elisa Rantalainen ja Katja Kontturi.

Vanhemmat kyselivät muun muassa lasten sijoittamisesta muihin kouluihin, koulumatkojen järjestelyistä ja luokkakoosta. Moni kysymys ratkeaa vasta sen jälkeen, kun Hattulan valtuusto päättää näillä näkymin 10. huhtikuuta, lakkautetaanko Rahkoilan koulu vai ei.

– Toivon, että poliitikot tajuavat, että Rahkoilan koulun lakkautuksessa on kyse pikkurahoista. Onko pakko tehdä näin dramaattinen päätös tässä tilanteessa, Ylinen pohtii.

Juteinitalossa järjestetty tiedotus- ja kuulemistilaisuus keräsi paikan päälle runsaasti koululaisten vanhempia Rahkoilasta ja muualta Hattulasta sekä kyläläisiä, koulujen henkilökuntaa ja nykyisiä ja entisiä päättäjiä.

Esimerkiksi aiemmin pitkään valtuutettuna ollut Erkki Kivistö (kesk.) puolusti omaa kansakouluaan värikkäin sanakääntein. Hänen mukaansa asukkaita on huijattu ostamalla ja kaavoittamalla tontteja koulun läheisyydestä, jos koulusta nyt aiotaan luopua.

Uusi koulu halutaan turvata

Tilaisuudessa Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö, vt. johtava rehtori Jari Wihersaari ja tekninen johtaja Janne Teeriaho kertasivat Rahkoilan koulun lakkautussuunnitelman aikaistamiseen johtaneita syitä.

Heidi Rämö kävi läpi kunnan talouden surkeita lukuja ja selvitti jo koottuja säästöjä. Rahkoilan koulun lakkautusta perustellaan sillä, että kunnan käyttömenoja on pakko karsia nopeasti.

Samalla halutaan turvata Mierolanpellon Päivärinteeseen kaavaillun uuden koulun toteutuminen. Se korvaa nykyiset Hurttalan ja Rahkoilan koulun, ja rakennustöiden on suunniteltu alkavan syksyllä 2014.

Hattulan valtuusto hyväksyi joulukuussa maankäyttö- ja kaavoitussopimuksen, jolla kunta hankkii uudelle koululle tontin. Viime vuoden lopulla uudesta koulusta on myös jätetty rahoitushakemus opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Jari Wihersaari kertoi, että rahoitusta on haettu kaksisarjaiselle eli 12-opettajaiselle koululle, johon on kaavailtu myös erityisopetusta yhdessä naapurikuntien kanssa.

Kuulemistilaisuudessa moni osallistuja epäili uuden koulun rakennusaikataulua ja myös koko hankkeen toteutumista. Janne Teeriaho myönsikin, että kiire tulee, mutta täysin mahdoton aikataulu ei hänen mukaansa ole.

Moni keskustelija kuitenkin toivoi, että Rahkoilan koulun lakkauttamista käsiteltäisiin vasta sitten, kun uuden koulun toteutumisesta olisi jonkinlainen varmuus. Moni oli myös sitä mieltä, että Rahkoilassa tarvitaan koulu jatkossakin, sillä alueelle on tarkoitus kaavoittaa lisää asuintontteja. (HäSa)