Kanta-Häme

Jäätävää menoa

22. tammikuuta ulkojäillä tapahtuu. Hämeensaaren kenttää putsataan lumesta. Kenttää hoidetaan joka päivä kello 8–21. Samoin hoidetaan myös Ojoisten, Tuomelan ja Pullerin kenttiä.
 
– Olen toista viikkoa töissä. Siirryin tänne maanrakennushommista, ja teemme kolmella miehellä hommia Jukolan, Tuomelan, Nummen ja Hämeensaaren kentillä, kertoo kenttää hoitava Veikko Laine.
 
– Säälle me emme voi mitään. Kun on plussan puolella ja vettä sataa, kenttä on suljettava, koska muuten se menee pilalle ja pehmenee liikaa.
 
Hämeensaaressa on ihmetelty, miksei kaukaloa enää ole.
 
– Se on mädäntynyt pilalle, tietää Laine.
 
Kaupungilla ei ole missään ylimääräistä kaukaloa, eikä sellaisen ostamiseen ole budjetoitu rahaa. Se maksaisi noin 30 000 euroa. 
 
Jukolan kaukalossa jää on hyvässä kunnossa ja koulun liikuntatunti käynnissä.  Miro Raittila ja Niilo Kääriä panevat luistimia jalkaansa. Miro Raittila käy vapaa-ajalla eniten Hämeensaaren kentällä.
 
– Siellä on hyvä jää ja sitä aurataan lumesta joka päivä, Raittila perustelee.
 
Nummen kentällä yksityinen kuljetusyrittäjä Jari Taljavirta on juuri jäädyttänyt kentän. 
 
– Ongelma ovat viikonloput, silloin kenttiä ei aurata. Ei me voida jäädyttää, jos kenttä ei ole lumesta puhdas. Syy on raha. 
 
Viikolla Taljavirta ajaa auran perässä jäädyttämässä kenttiä. Sekään ei ole ihan mutkatonta. Nytkin Töpinänkentällä on liuta lapsia luistelemassa.
 
– En viitsi sanoa, että lähtekää pois ja tulkaa parin tunnin kuluttua uudelleen, Taljavirta sanoo. 
 
Kaupungin sopimusten mukaisesti ensin jäädytetään koulujen ja kaukalojen kentät. Viimeisenä vuorossa ovat puistokentät, kuten Töpinänkenttä. Näillä kentilläkin on kuitenkin käyttäjänsä päivällä, silloin, kun kenttiä myös hoidetaan. 
 
– Olen ehdottanut, että jäädyttäisimme yöllä tai illalla kello 21 jälkeen. Vaikka kuinka aloitamme aamukuudelta, se vie tunnin per kenttä, niin ei siinä kaikkialle ehdi ennen koululaisia ja päiväkotilapsia. Meilläkin on kuitenkin 18 kenttää kasteltavana. 
 
Linnan infralla on hoidettavanaan noin 40 ulkojäätä. Pullerin ja Hämeensaarien kenttien hoito on Hämeenlinnan liikuntahallien vastuulla. Täksi talveksi Hämeenlinnan liikuntahallit on ostanut palvelun Hämeensaaren kentän osalta Linnan infralta. 
 
– Elenian hoidosta tuli niin paljon paineita liikuntahalleille, että me hoidamme tämän talven Hämeensaarta, Linnan infran kunnossapitopäällikkö Marko Soramäki kertoo. 
 
Joka talvi kaupunkilaiset pohtivat, ettei kenttien hoito ja jäädytys nyt voi paljoa maksaa. 
 
Ulkoliikuntapaikkojen hoitoon on varattu 1 505 000 euroa. Se on 30 000 euroa vähemmän kuin vuonna 2014. Toisin sanoen yhden ihmisen vuosipalkan verran. 
 
Mikä sitten on puolentoista miljoonan potista ulkojäiden osuus?
 
Soramäki arvioi, että ulkojäiden hoitoon kuluu talvessa noin 335 000 euroa. 
 
– Ei yhden puistokentän hoito paljon maksa, mutta kun meillä on kenttiä yli 40, niin niihin menee aikaa ja rahaa. Parhaimmillaan meillä on kaikki neljä autoa ajossa. Tänäkin talvena olemme tehneet hurjasti töitä, mutta kun sää menee edestakaisin, lopputulos on aina kauhea. Olemme myös pakkasöinä panneet kaluston liikkeelle. 
 
Miten toimintaa voisi parantaa?
 
– Tietenkin haluaisin saada enemmän kenttiä viikonloppuhoitoon. 
 
Jotain hyvääkin ulkojäillä on talven aikana tapahtunut. V-päivän antina Hakkalan kentälle Lammille saatiin kaukalo. 
 
Ulkoliikuntamestari Jukka Kuvaja tiivistää tilanteen. 
 
– Poru oli joulun jälkeen valtava. Se oli kuin tsunami. Mutta, kun kevätaurinko paistaa, ja ulkojäät ovat kunnossa, puhutaan, että voi kun meillä on asiat hyvin. Me on tehty, mitä voidaan. (HäSa)