Kanta-Häme

Jäätelön lyhyt oppimäärä 2,5 tunnissa

Onko käsialasi tiivistä ja tiukkaa?

Tuottavatko neulomisen ja virkkaamisen kaltaiset käsityöt yleensä ongelmia?

Jos vastasit molempiin kysymyksin kyllä, siinä tapauksessa myös jäätelöpallon pyörittäminen saattaa vaatia keskivertoa enemmän treenausta.

Nestlé järjestää jäätelömyyjille vuosittain koulutusta, joka on yrittäjälle maksutonta.

Vaiva kannattaa nähdä, sillä koulutuspäivä paitsi hitsaa tulevat kollegat yhteen, tuo työhön myös paljon kaivattua konkretiaa.

– Pallon tekeminen tuntuu jännittävän kaikista eniten, kertoo Armi Liljeroos-Räsänen, kouluttaja ja jäätelöakatemian rehtori.

Kesä jäätelökioskissa on monelle nuorelle ensimmäinen, oikea työpaikka.

Koulutuspäivän aikana tulevat jäätelömyyjät käyvät läpi muun muassa hygienia-, tuotelaatu- ja omavalvonta-asiaa sekä jäätelön käsittelyä ja annostelua.

– Päivästä on hyötyä niin uusille kuin vanhoillekin työntekijöille. Talvi on pitkä ja nuoren ihmisen muisti joskus lyhyt. Päivän tärkein anti on kuitenkin vahvistaa me-henkeä, sanoo Riihimäellä sijaitsevan kahvila Pompotin yrittäjä Veera Puhakka.

Paras lähtökohta asiakaspalvelutilanteeseen on leveä hymy. Se täytyy irrottaa, vaikka itsellä ei olisikaan paras mahdollinen päivä.

– Huonoja päiviä on kaikilla, mutta niiden ei kuulu näkyä asiakkaille, tietää banaani-kinuskipallon muotoiluun keskittynyt Alisa Puhakka.

Kahvilan kaikki yhdeksän työntekijää ovat mukana koulutuksessa.

Emma Maloneylle, 18, ensi kesän työpaikka on ensimmäinen lajiaan.

– Eniten odotan rutiineja, sitä, että työ alkaa sujua. On hyvä, että kesälläkin on aikataluja ja tekemistä.

Samoilla linjoilla on Pompotiin toiseksi kesäksi menevä Onni Heikkinen, 15.

– Kyllä ne ensimmäiset työpäivät vähän jännittivät. Oli kuitenkin hyvä, että oli aika, jolloin piti herätä. Muuten kaikki päivät olisivat ehkä menneet nukkumiseksi, hän sanoo naurahtaen.

Kotitöihin tottuneelle Heikkiselle työnteko ei ole temppu eikä mikään. Se, mitä hän tulevaisuudessa haluaisin tehdä työkseen, on vielä suuri mysteeri.

– Siitä olen vielä aika pihalla. Kesätyö valmistaa työntekoon kuitenkin myös aikuisena, eikä totu pelkkään laiskotteluun.

Entä sitten se täydellinen jäätelöpallo?

Jäätelörehtori kutsuu kokelaat puoliympyrään tiskin ääreen ja tarttuu tomerasti kauhaan. Liljeroos-Räsäsen mukana paras ranteen asento on suora, niin sanottu moporanne.

– Vetoja on kaksi. Ensimmäisellä löysätään kaasua ja upotetaan kauha pinnasta noin puolen sentin syvyyteen. Toisella vedolla lisätään kaasua. Palloa ei pyöritetä pelkällä ranteella, vaan koko kädellä.

Kauhaa ei saa jättää likoamaan vesilasiin, sillä silloin pöpöt leviävät helpommin ja seuraava asiakas saattaa saada jäätelöönsä jäähilekuorrutuksen.

Jokainen valmis pallo punnitaan. Tavoitteena on, että jokaiselta Pingviini-kioskilta ostettu pallo olisi samanlainen ja kuluttaja saisi sitä, mistä maksaakin. HÄSA

Päivän lehti

9.4.2020