Kanta-Häme

Jade Räsäsen suloinen sekamelska vaatii miettimistä

 

Vähän goottia, häivähdys punkkia ja ripaus omaa hulluutta. Näin kuvailee pukeutumistyyliään 23-vuotias modistiopiskelija Jade Räsänen.
 
Kieltämättä, vaikea Räsästä on mihinkään tiettyyn lokeroon istuttaakaan. Mustan lisäksi hän vetää mieluusti päälleen kaikenlaista outoa, hassua ja värikästä.
 
– Olen värikäs persoona, joten en halua olla aivan musta.
 
Väri leiskuu hiuksissa, mutta myös asusteissa ja koruissa. Ja tietysti myös meikissä, jossa Räsänen ei karsasta kirkkaimpiakaan neonsävyjä.
 
Omaa tyyliään Räsänen lähti etsimään 14-vuotiaana. Suuri vaikuttaja tyylin löytymisessä on ollut musiikkimaku, joka sekin on monenlaisen genren suloinen sekamelska.
 
– Kuuntelen kaikenlaista aina rankan metallin ja japanilaisen purkkapopin väliltä, hän sanoo.
 
Perusvaatteita komeroista ei juuri löydy, esimerkiksi tavallisia farkkuja Räsänen ei omista.
 
– Kaapissa saattaa olla ehkä kaksi ihan tavallista mustaa t-paitaa. Ne ovat varmaan ainoat perusosaston vaatteet.
 
Keidas tuli kaupunkiin
Mitä erikoisempi tyyli, sitä enemmän vaaditaan kekseliäisyyttä. Ketjuliikkeet eivät välttämättä vaihtoehtoja tarjoa. Räsänen onkin tottunut toimittamaan vaateostoksensa lähinnä Helsingissä ja Tampereella.
 
Nyt myös opiskelukaupunki eli Hämeenlinna tarjoaa jotain, sillä Kauppakeskus Linnaan avatusta Angels & Devils -liikkeestä Räsänen löytää omanlaistaan tavaraa. Itse asiassa, liike on tullut Räsäselle niin tutuksi, että hän suorittaa siellä parhaillaan opintoihinsa kuuluvaa työharjoittelua.
 
Marraskuussa liikkeen Linnassa avannut yrittäjä Minna Ruotsalainen haistoi marginaalipukeutujien mentävän markkinaraon jo aikoja sitten. Aiemmin hän toimi Kauppakeskus Tuulosessa, missä asiakkaita ei kuitenkaan ollut tarpeeksi.
 
– Idea lähti ihan omaa ystäväpiiriä kuuntelemalla. Teini-ikäisten tyttöjen ja poikien vanhemmat tuskailivat, miten joutuivat lähtemään muille paikkakunnille ostoksille, kun Hämeenlinnasta ei löytynyt mitään, Ruotsalainen muistelee.
 
Nyt valikoimissa on ”vähän joka genreä”, esimerkiksi sitä punkkia ja goottia, mutta myös rockia sekä steertwearia. Suomesta Ruotsalainen ei löydä tuotteita valikoimiinsa, suuri osa tulee Englannista useammalta valmistajalta. Ruotsalainen pyrkii hankkimaan tuotteita mahdollisuuksien mukaan Euroopasta, sillä tällöin kuluttajahinta jää maltilliseksi. Yhdysvalloista tilattujen tuotteiden hintaa nostavat rahti- ja tullimaksut.
 
– Tuntimääriä näiden tuotteiden löytämiseksi ei voi edes laskea, netissä on tullut surfattua illat ja yöt etsien tuotteita ja uusia valmistajia. ”Uusia” virtauksia seuraan valmistajien sivuilta ja kuuntelemalla asiakkaideni toiveita. Näissä tyyleissä ei näy niin voimakasta muodin vaihtelua, jokaisen genren pääpiirteet pysyvät samana vuodesta toiseen, yrittäjä kertoo.
 
Onneksi on verkko, kirpparit ja omat kädet
Kuluttajan elämää helpottaa internet verkkokauppoineen.
 
– Opiskelijana tosin täytyy funtsia tarkkaan, mitä tilaa. Tuotteen hinnan päälle kun tulevat aina postikulut, Jade Räsänen sanoo.
 
Vaatteista ja asusteista innostuneena ja vieläpä alaa opiskelevana Räsänen myös tuunaa ja tekee itselleen päälle pantavaa. Kirpputorit ovat todellinen aarreaitta, niitä kiertelemällä saattaa löytää todellisia aarteita uudistettaviksi.
 
– Sieltä löytää esimerkiksi hattuja. Jonkun vanhan hatun kun ensin riisuu kokonaan, voi siitä saada lopulta jotain aivan hulluakin aikaan!
 
Erikoisen puolelle Räsänen aikoo lipsahtaa myös keväällä, kun edessä on Koulutuskeskus Tavastian valmistujaisjuhla.
 
– Niittejä, mahdollisimman paljon niittejä. Ehkä jotkin niiteillä kuorrutetut nahkakorkkarit. Jotain synkkää, massiivista ja piikikästä. Siitä sitä ryhdytään rakentelemaan. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic