Kanta-Häme

Jalalla koreasti Saloisissa

Viisitoista tanssiparia, kolmekymmentä tanssijaa, tapailee kesäisen helteisenä sunnuntaina hitaan valssin oikeita askeleita ja rytmiä ammattiopettajan ohjauksessa. Tanssiparit tulevat Janakkalasta, Hämeenlinnasta, Hattulasta ja aina Lahdesta saakka.
 
Nyt ei olla missään kaupunkikeskustassa tai kuntataajamassa, vaan mutkaisen tien takana Janakkalan Saloisten kylässä. Paikallinen nuorisoseura järjestää jo neljättä kesää lavatanssikursseja kiinnostuneille. Suosio on ollut alusta alkaen takuuvarma. Saloisten nuorisoseuran hirsiseinien viileään huomaan ei mahtuisikaan kovin montaa paria enemmän, nytkin ollaan tiiviissä lähituntumassa aitojen lavatanssien tapaan.
 
– Seuran johdossakin oltiin alkuun epäleväisiä tällaisella toiminnalle, mutta kyllä tämä tanssijoita vetää, nuorisoseuran pitkäaikainen puuhamies Juha Löyttyniemi myhäilee.
 
Aikaisemmin Saloissa järjestettiin neljän viikonlopun tanssikurssi, tänä vuonna kokoontumisia oli vain kaksi opettajan kiireitten vuoksi.
 
Hämeenlinnalaiset Rauno Arho ja Kirsti Pukkasjärvi houkuttelivat Saloisiin mukaansa hattulalaiset Tapio Kankaanniemen ja Ritva Metsäalhon. Arho ja Pukkasjärvi ovat tanssineet koko ikänsä, käyneet kursseillakin jo toistakymmentä vuotta, mutta Kankaanniemi ja Metsäaho olivat lavatanssikoulutuksessa ensimmäistä kertaa.
 
– Tanssiminen on eläkeläisille mitä parhain harrastus, Kankaanniemi vakuuttaa.
 
Parasta on toisten samanikäisten ihmisten tapaaminen, mutta siinä samalla kuntoilukin tulee hoidettua.
 
– Me käymme talvisin kansalaisopiston tanssikursseilla. Siellä on sama opettaja kuin täälläkin, Kirsti Pukkasjärvi viittaa tanssikurssin opettajan Julia Venemieheen.
 
Pukkasjärvi ja Arho sanovat tanssin olevan hyvää terapiaa. Päivätanssit kuuluvat talvikauden vakituiseen ohjelmaan.
 
– Tansseista löytyy runsaasti uusia ystäviä Rauno Arho sanoo.

”Kuka tahansa oppii tanssimaan”

Lavatanssikursseilla käyvät nykyisin niin nuoret kuin vanhat. Nuoret opettelevat tanssiaskeleita useimmiten alkeista alkaen, vanhemmalla väellä on usein jonkinlainen pohjaosaaminen.
Tanssilavoilla ei enää nähdä takavuosikymmenten nurkissa seisoskelijoita, vaan tansseihin mennään nimenomaan tanssimaan.
 
Julia Venemies opetti viime sunnuntain lavatanssikurssilla hidasta valssia ja tämän hetken yhtä suosikkitanssia, buggia, ruotsalaislähtöistä vauhdikasta tanssia.
 
– Periaatteessa kuka tahansa oppii tanssimaan. Melkoinen sahapukki saa olla, etteikö tanssiaskeleita löytyisi, Venemies vakuuttaa.
 
– Toisten kanssa joutuu tekemään vain enemmän töitä.
 
Kansalaisopistossa tansseja opettaja Venemies sanoo tarvittavan liki kymmenkunta 1,5 tunnin sessiota, ennen kuin perusasiat ovat aloittelijan hallinnassa.
 
– Ensi talvena kansalaisopiston tanssikurssit ovat pitempiä kuin esimerkiksi viime talvikaudella, Julia Venemies kertoo.
 
Tanssitaito on yleisellä tasolla laskemaan päin, sillä esimerkiksi hääpareille opetetaan nykyisin yksityisopetuksena häävalssin askeleet, kun takavuosikymmeniä suurimmalla osalla nuorista pareista olivat ainakin alkeet tiedossa.
 

Mainos