Kanta-Häme

Jalkapallo on universaali kieli

– On ollut hieno päivä. Kaikki ovat olleet tosi iloisia, sanoo afganistanilainen Majtaba Hasani.

Peli Jalkapallo kuuluu kaikille -tapahtumassa on juuri loppunut pilkkukisaan, ja turvapaikanhakijat keräilevät kentän laidalta tavaroitaan.

Maahanmuuttoviraston, vastaanottokeskusten ja Jalkapallon pelaajayhdistyksen (JPY) järjestämä futiskiertue saapui eilen Lammille.

Aamulla JPY:n jalkapalloilijat puhuivat turvapaikanhakijoiden kanssa lajista ja rasismin vastaisesta työstä. Iltapäivällä otettiin pelaajasta mittaa Lammin Turvantalon kentällä.

Rasismi on amatöörien hommaa

Veikkausliigassa pelannut, JPY:n toiminnanjohtaja Markus Juhola sanoo, että jalkapallo on monesta syystä hyvä suvaitsevaisuuden lähettiläs. Hän sanoo, että jalkapallossa rasismia esiintyy lähinnä alemmilla liigatasoilla.

– Kentällä taito ja paidan väri ratkaisevat. Ei toisarvoisia asioita ehdi miettiä, kun pelataan tosissaan.

Jalkapallo on yhteinen kieli, joka taipuu välittämään tunteita ja tietoa joskus jopa paremmin kuin puhuttu kieli. Vaikka kaikki pelaajat eivät keskenään voineet kommunikoida puhuen, peli sujui silti ongelmitta.

Jalkapalloilija Patrick Bantamoi oli kymmenen vuotta sitten samassa tilanteessa kuin Lammin vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat ovat nyt. Jalkapallo näytteli hänen tilanteessaan isoa roolia vuonna 2003, ja hän sanoo jalkapallon merkinneen sinä aikana kaikkea.

Bantamoi on yksi Lahden nuorten MM-kisoissa vuonna 2003 Suomeen loikanneesta sierraleonelaisesta.

Maalivahtina sekä Veikkausliigassa että ulkomailla uraa tehnyt Bantamoi ei tällä hetkellä nivusvamman vuoksi pelaa. Tampereella asuva mies opiskelee logistiikka-alaa, mutta vapaa-aikaa riittää itselle tärkeisiin tapahtumiin.

Harrastukset lievittävät koti-ikävää

Lammin vastaanottokeskuksen johtaja Minna Jussila sanoo, että positiiviset tapahtumat ovat turvapaikanhakijoille tärkeitä.

Turvapaikan saaminen kestää puolesta vuodesta useaan vuoteen. Odottaminen ja valitusten tekeminen kieltäviin päätöksiin, eivät ole mitään herkkua.

– Tarvitaan paljon, että ihminen on valmis jättämään kotimaansa, perheensä ja kaiken tutun.

Oma turvallisuus ei paljon lohduta, jos tietää läheisten olevan vaarassa.

– Vaikka näiden miesten tilanne on kaikkea muuta kuin helppo, mieli on tänään ollut korkealla, Jussila sanoo.(HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic