Kanta-Häme

Jälkipyykki: Häviölle jääminen kuuluu demokratiaan

Hämeenlinnan kohuvaltuustossa tuli todistetuksi, että Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) on oikealla alalla papiksi pyrkiessään.

Hän piti valtuuston pöntöstä voimasaarnan, jonka teemana oli demokratia.

– Häviöön jääminen on osa demokratiaa. Se harmittaa vietävästi, mutta on osattava hävitä.

Hän muistutti, ettei politiikassa useinkaan voi tehdä parasta päätöstä, vaan parhaan saatavilla olevan päätöksen. Siinä tarvitaan kykyä yhteistyöhön.

Demokratiassa ei Ojansuu-Kauniston kokemuksen mukaan saa glooriaa. Vaikeista ja vastuullisista päätöksistä saattaa saada stressin ja ahdistuksen lisäksi kaupunkilaisilta kuraa niskaan.

Hän myös varoitti päättäjiä ottamasta käyttöön oman käden oikeutta.

– Mitä tapahtuisi, jos meillä kaikilla olisi oma oikeuskäsitys ja oma tapa perustella lain tai sopimusten vastaista toimintaa valtuustossa, kaupunginhallituksessa tai lautakunnissa?

Kiistojen keskiössä olevista poliitikoista Lulu Ranne (ps.) kertasi puheenvuorossaan Sunny Car Centerin historiaa. Hän myönsi, että perussuomalaisetkin tukivat alussa sitä.

Hän ennusti konkurssipesän julkisselvityksen vielä nostavan SCC:n suosta uusia asioita ihmeteltäväksi.

– Se mihin ei haluta koskea pitkällä tikullakaan, on kaupungin oma toiminta. Miten tähän päädyttiin? Luottamus- ja virkamiesten, koko paketin toimet ja jääviydet on selvitettävä.

Ranteen puheenvuoro oli pitkä ja siinä saivat huutia virkamiehet ja mahdollisesti jäävit poliitikot sekä tietenkin media.

SDP:n ryhmyri Tarja Filatov ilmoitti olevansa varsin surullinen tilanteesta. Hänkin muistutti, että politiikassa on kysymys toisten ihmisten ja heidän näkemystensä kunnioittamisesta ja arvostuksesta.

Kokoomuksen ryhmyri Kaija-Leena Savijoki arvioi, että kaupunkilaiset ovat lopen kyllästyneitä riitelyyn. Hän painotti, että luottamus poliittiseen päätöksentekoon on pyrittävä palauttamaan.

Tilapäisessä valiokunnassa istunut Tauno Lahtinen (ps.) kannusti, että kaikki, jotka salaisissa selvityksissä esiintyvät negatiivisessa sävyssä, menevät peilin eteen ja pohtivat, olisiko omassa toiminnassa korjattavaa.

Niinikään valiokunnassa istunut Irma Taavela (vas.) sanoi, että on toiminnassa menty yli sen rajan, joka rikkoo luottamuksen. Hän toivoi, että puolin jos toisin pidättäydyttäisiin mustamaalaamasta ketään.

Hämmentävää keskustelussa oli se, että kaupunginhallituksen jäsenet eivät olleet esteellisiä käsittelemään omaa erottamistaan. Tästä on korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätös.

On vaikea uskoa, että esimerkiksi Lulu Ranteen ja Iisakki Kiemungin (sd.) ajatustenvaihdon jälkeen meno kaupunginhallituksen pöydän ympärillä muuttuu sopuisammaksi.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic