Kanta-Häme

Jälkipyykkiä valtuustosta: Kiemunki kiistää helvetin tulirotkon

Aina, kun Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston listalla edes etäisesti sivutaan pysäköintiä, aihe vie päähuomion kokouksessa. Niin nytkin.

Pysäköintiyhtiö sai kuitenkin muutokset lainanhoito-ohjelmaansa. Asiaan palataan joskus 2030-luvulla, elleivät kaupunkilaiset sitä ennen yllättäen opi pysäköimään pysäköintitaloissa.

Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) pitää perinteisesti vuoden viimeisessä kokouksessa joulusaarnan. Tällä kertaa sen voisi kiteyttää niin, että jos ei mene Hämeenlinnalla hyvin, niin ei mene muillakaan.

Hän kehottikin seuraamaan myös sitä, mitä tapahtuu. Hämeenlinna ei ole yksin, vaan monet muutkin kunnat pohtivat vaikkapa pysäköintiasioita, elinkeinojen kehittämistä ja korjausvelan kanssa.

Myös korkojohdannaisia on Kiemungin tietojen mukaan monilla muillakin kuntien omistamilla yhtiöillä. Sillä erotuksella kuitenkin, että Innoparkin johdannaiset onnistuttiin kauppaamaan voitollisesti alkuvuodesta.

Kuntarakenneuudistuksen raunioilla ideoidut yhteistyöhankkeet eivät ole edenneet seudun päätöksenteossa. Se harmittaa Kiemunkia. Nyt tilanne on taas uusi, kun odotellaan, mitä itsehallintoalueet pitävät sisällään.

Hän toivoi, ettei Hämeenlinnan tilannetta maalata mustemmaksi kuin se on. Tällä hetkellä useimmilla HHT-kasvukäytävänkin kunnilla menee mollivoittoisesti.

Valtuuston puheenjohtaja vakuutti, ettei Hämeenlinna ole mikään helvetin tulirotko.

Se on totta, mutta ei silti pidä tuudittautua siihen, että kun muillakin menee huonosti niin meilläkin voi mennä.

Nummen palvelukeskuksen toteuttaminen elinkaarihankkeena oli esillä, samoin sen rahoitus ja palvelujen toteuttaminen. Pitkä ja monipolvinen listateksti ei sisältänyt rautalankamallia siitä, mitä elinkaarihanke käytännössä tarkoittaa.

Elinkaarimallissa yksityinen yritys vastaa julkisen hankkeen toteutuksesta kokonaisuutena. Myös ylläpito jää tässä tapauksessa 25 vuodeksi todennäköisesti yksityiselle.

Hanke toteutetaan leasing-periaatteella. Kuntarahoitus rahoittaa ja palvelutuottajana toimii YIT Rakennus oy:n ja Caverion oy:n muodostama konsortio.

Kustannusarvio 25 vuoden elinkaaren aikana on noin 40 miljoonaa euroa. Ymmärsivätkö kaikki mistä päätettiin?

Maaseutuohjelma on päivitetty tähän päivään, mutta Leena Suojala (kesk.) löysi siitä huomattavan puutteen. Siinä keskitytään lähinnä liitännäiselinkeinoihin ja vapaa-ajan puuhailuun maalla, mutta varsinainen peruselinkeino eli maa- ja metsätalous jää vähemmälle.

Valtuusto lisäsikin yksimielisesti Suojalan ehdotuksesta muutamaan kohtaan maininnat myös maa- ja metsätaloudesta. HÄSA