Kanta-Häme

Jälleen yksi murheenkryyni ongelmarakennusten listalle – Kirkonkulman koulun kivirakennus tyhjennetään oppilaista

Kirkonkulman koulun pihapiirissä oleva ja opetuskäytössä ollut kivirakennus tyhjennetään sisäilmaongelmien vuoksi oppilaista. Varsinaisessa päärakennuksessa ongelmia ei ole ollut. Kuva: Riku Hasari
Kirkonkulman koulun pihapiirissä oleva ja opetuskäytössä ollut kivirakennus tyhjennetään sisäilmaongelmien vuoksi oppilaista. Varsinaisessa päärakennuksessa ongelmia ei ole ollut. Kuva: Riku Hasari

Sisäilmaongelmaisten koulujen lista sai Hämeenlinnassa perjantaina täydennystä, kun Kirkonkulman koulun pihalla sijaitsevan ja opetuskäytössä olleen kivirakennuksen kuntotutkimus julkaistiin.

Tutkimus paljasti muun muassa rakennuksen ulkovaipassa ja välipohjissa olevan rakennusajalle tyypillisiä riskirakenteita. Laboratoriotutkimuksissa niissä havaittiin mikrobivaurioita.

Myös talon viemäröintijärjestelmä on käyttöikänsä päässä ja vaakaviemäreissä on havaittu halkeamia, mitkä aiheuttavat vuotoja välipohjiin. Tästä syystä vessat oli jo aiemmin poistettu käytöstä.

Kaupunki onkin päättänyt siirtää kivirakennuksessa olevat kolme luokkaa sekä iltapäiväkerhotoiminnan päärakennukseen. Kaupunki tiedottaa aikataulusta huoltajille erikseen.

Rakennuksen peruskorjausta tai korvaavaa tilaa selvitetään.

Kirkonkulman koulun varsinaisessa päärakennuksessa sen sijaan ei ole ollut ongelmia. Varsinainen päärakennus on otettu käyttöön 1950-luvulla. Kymmenisen vuotta sitten päärakennusta on peruskorjattu ja laajennettu.

Oudot hajut ja sisäilmaoireilu herättivät epäilyn

Kirkonkulman koulun pihalla sijaitsevassa entisessä asuntorakennuksessa ryhdyttiin selvittämään mahdollista sisäilmaongelmaa viime kevättalvena, kun tiloissa oli havaittu outoja hajuja ja käyttäjät olivat ilmoittaneet sisäilmaoireista.

Kaupungin tilaamassa tutkimuksessa selvitettiin rakenteiden kuntoa, ilmanvaihtoa ja viemäröintiä. Rakennusterveysasiantuntija laati arvioinnin altistumisolosuhteista. Rakennuksessa tehtiin samalla myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus.

Tutkimustuloksista on tiedotettu huoltajille torstaina. Tutkimusraportti ja tiivistelmä ovat luettavissa kaupungin verkkosivuilta.

Metsän keskellä sijaitsevaa koulua käy yli 300 1.–6.-luokkien oppilasta.

Päivän lehti

28.2.2020