Kanta-Häme

Janakkala aikoo myydä Vaparin ja musiikkiopiston kiinteistöt

Uusi kaava sallii hotelli- ja majoitustoiminnan Vaparin talossa.
Janakkalan kunnan on tarkoitus myydä musiikkiopiston talo, joka toimii Sibelius-opiston toimipisteenä Turengissa.

Jo pitkään käsittelyssä ollut Vaparin ja musiikkiopiston alueen kaava on valmis valtuuston päätettäväksi Janakkalassa. Rakennukset sijaitsevat Turengin Pyhämäessä.

Kaavaa ryhdyttiin muuttamaan jo vuosia sitten, koska musiikkiopiston ja Vaparin kiinteistöt on tarkoitus myydä. Rakennukset joutuivat myyntilistalle vuonna 2013, jolloin valtuusto päätti kunnan talouden tasapainottamisohjelmasta.

Kumpikin rakennus on suojeltu jo nykyisessä kaavassa, ja suojeluvaatimus tietysti säilyy.

Vuonna 1925 rakennettu Vapari on entinen sairaala, joka on palvellut myös esimerkiksi nuorisotilana ja päiväkotina. Päiväkotikäyttö loppui vasta äskettäin eli heinä-elokuun vaihteessa, kun uudet yksityiset päiväkodit avattiin Pyhämäessä ja Ilveslinnan alueella.

Kaavaehdotuksessa Vaparin alue on muutettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten alueeksi, jolla sallitaan hotelli- ja majoitustoiminta. Kaavamääräyksissä asumisen osuus rajataan enintään 60 prosentiksi.

Tontille saa rakentaa lisäksi enintään 100-neliöisen talousrakennuksen.

Vaparin pohjoispuolella sijaitseva musiikkiopiston talo on rakennettu vuonna 1936. Alun perin se tehtiin kunnanlääkärin asunnoksi ja vastaanottotiloiksi.

Talo palvelee tälläkin hetkellä Sibelius-opiston Janakkalan toimipisteenä, mutta kunta suunnittelee, että toiminta siirrettäisiin väliaikaisesti Vaparille. Pidemmän aikavälin suunnitelmana on, että musiikkiopisto saisi tilat tulevasta Turengin koulu- ja monitoimikeskuksesta.

Kunta siis suunnittelee, että musiikkiopiston talo myytäisiin ensin ja Vapari myöhemmin.

Kaavaehdotuksessa musiikkiopiston tontti on merkitty asuinpientalojen korttelialueeksi, johon saa sijoittaa myös liike-, toimi- ja palvelutiloja. Näiden osuus saa kuitenkin olla korkeintaan 45 prosenttia.

Kaavasuunnittelualueella on tällä hetkellä suojelurakennusten lisäksi kolmaskin talo: loppukesästä Vaparin viereiselle tontille valmistunut yksityinen päiväkoti.

Se rakennettiin kevään ja kesän aikana poikkeamisluvalla. Päiväkotiyrittäjät aikovat ostaa tontin sen jälkeen, kun kaava on saanut lainvoiman.

Yksityisen päiväkodin kortteliin tulee myös toinen tontti, johon voi rakentaa asuinpientalon.

– Kaavamerkintä sallii sekä omakoti- tai rivitaloasumista, sanoo kaavasuunnittelija Piia Tuokko.

Myös edemmäksi Sairaalantien varrelle on kaavoitettu vastaavanlainen asuintontti.

Alueen keskellä oleva viheralue on merkitty kaavaan suojaviheralueeksi. Läheisen junaradan melu vaikutti siihen, ettei merkinnäksi voinut tulla lähivirkistysalue.

Kaavaehdotus oli viimeisen kerran kunnanhallituksen käsiteltävänä tällä viikolla, ja valtuuston päätettäväksi se menee 17. syyskuuta. HÄSA

Kumpikin rakennus on suojeltu jo nykyisessä kaavassa, ja suojeluvaatimus tietysti säilyy.