Kanta-Häme

Janakkala aikoo nostaa veroprosenttia

Tuloveroprosenttia aiotaan nostaa Janakkalassa 0,5 prosenttiyksiköllä. Näin uusi veroprosentti ensi vuodelle olisi 21,0. Kiinteistöverot Janakkala sen sijaan aikoo pitää ennallaan.

Tuloveron kiristäminen ei kuitenkaan saa Janakkalan taloutta piristymään. Kunnanjohtajan talousarvioesityksen mukaan ensi vuosi menee 1,3 miljoonaa euroa miinukselle.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) sanoo, että veroprosentin nostaminen tehdään pitkän aikavälin suunnitelman mukaisesti.

Nykyinen veroprosentti 20,50 on ollut voimassa vuoden 2014 alusta.

Hämeenlinnassa veroprosentti on nykyään sama kuin Janakkalalla eli 20,5. Ensi vuodesta Hämeenlinna ei ole tehnyt päätöksiä, mutta suunnitelmana kaupungilla on ollut vähintään 0,25 prosenttiyksikön korotus.

Hattulassa veroprosentti on nykyään 20,0.

Janakkalan kunnanhallitus alkaa käsitellä veroprosentteja ja kunnanjohtajan talousarvioehdotusta maanantaina. Talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela toteaa esittelytekstissä, että suurena ongelmana on erittäin merkittävästi heikentynyt verotuloarvio.

Kunta on saamassa kolmena seuraavana vuonna yli kahdeksan miljoonaa euroa vähemmän verotuloja kuin etukäteen arvioitiin.

Toinen merkittävä ongelma on muuttotappio. Tämän vuoden elokuun lopussa väkiluku oli vähentynyt jo 102:lla.

– Tämä on koko Hämeenlinnan seudun ongelma. Mekin odotimme, että väkiluku olisi kasvanut 85:llä tänä vuonna, Löytynoja sanoo.

Hän odottaa vaikeaa talousarviokäsittelyä.

– Talousarvioesitys on suunnitelmakaudella reilusti alijäämäinen, joten se on lainvastainen. Meidän on ruvettava pohtimaan keinoja ja lääkkeitä tähän tilanteeseen.

– Rakenteellisia muutoksia tarvitaan, Löytynoja katsoo.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic