Kanta-Häme

Janakkala alkaa maksaa kuntalisää vain vähävaraisille

Janakkala alkaa ensi vuonna maksaa lasten kotihoidon tuen kuntalisää vain niille perheille, jotka ovat oikeutettuja Kelan tulosidonnaiseen hoitolisään. Näin kuntalisän saajien määrä vähenee, mutta saajille maksetaan sama määrä tukea kuin tähänkin asti.

Kunnan kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti asiasta tiistaina. Päätös oli erilainen kuin toimialajohtajan esitys, jonka mukaan kuntalisää olisi alettu maksaa nykyistä vähemmän ja nykyistä harvemmille, mutta tuen saajien määrää olisi rajattu vain lasten iän perusteella.

Lautakunta teki yksimielisen päätöksensä Heidi Munnukan (vas.) ehdotuksen pohjalta.

Lisä säilyy 160 eurossa

Kuntalisä säilyy siis edelleen 160 eurossa alle kolmivuotiaista lapsista. Kolme vuotta täyttäneestä alle esikouluikäisestä sisaruksesta maksetaan 50 euroa kuussa.

Kuntalisän rajaaminen vain Kelan hoitolisään oikeutetuille tarkoittaa sitä, että lisää maksetaan vain vähävaraisille perheille. Esimerkiksi Hämeenlinna on tehnyt samanlaisen rajauksen.

Euromääräiset bruttotulorajat ovat 2726 euroa (perheessä 2 henkilöä), 3346 euroa (perheessä 3 henkilöä) ja 3980 euroa (perheessä 4 henkilöä tai enemmän).

Varhaiskasvatusjohtaja Liisa Tonteri arvelee, että kuntalisäpäätös tuo paineita Janakkalan päivähoitoon.

Hänen mukaansa voi olettaa, että noin 50 lasta voi siirtyä kotihoidosta päivähoitoon ensi vuoden alussa. Heistä nelisenkymmentä olisi alle 3-vuotiaita, joita tällä hetkellä on kotihoidossa noin 260.

– Mutta kaikki eivät tulisi kunnalliseen päivähoitoon. Osa pyörähtää yksityisen päivähoidon puolelle, sillä yksityisen hoidon kuntalisä on meillä hyvä.

Uusi päiväkoti vuonna 2017

Turengin päivähoitotilanteeseen on tulossa iso ratkaisu vuonna 2017, sillä silloin taajamaan on määrä saada uusi päiväkoti.

Tämä päiväkoti on ollut suunnitelmissa jo pitkään, mutta sitä on siirretty monesti eteenpäin. Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi tiistaina suunnitelman, jonka mukaan päiväkoti valmistuisi 2017. Tosin tämä menee vielä valtuuston päätettäväksi.

Mutta vaikka uusi päiväkoti saataisiinkin vuonna 2017, se ei auta vielä ensi vuodenvaihteen tarpeisiin.

– Meidän on kehitettävä väliaikaisia vaihtoehtoja. Käymme tiloja läpi ja mietimme, voidaanko jonnekin perustaa uusia ryhmiä, Liisa Tonteri sanoo.

– Ja voihan sekin tulla eteen, että päiväkodin rakentamista aikaistetaan.

Yksi kokonaan uusi ryhmä

Turengin päiväkodista on määrä tulla viisiosastoinen. Se korvaisi Vaparilla nykyään toimivat kolme ryhmää sekä Leikkivakan ryhmiksen. Lisäksi siihen tulisi yksi kokonaan uusi ryhmä.

Kuntien päivähoitoon eivät kuitenkaan vaikuta vain kunnan omat päätökset, vaan myös valtakunnalliset päätökset. Kuten se hallituksen suunnitelma, että kotihoidon tuki pitää jakaa vanhempien välillä. Myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen saattaa tulevaisuudessa vaikuttaa päivähoidon kysyntään. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020