Kanta-Häme

Janakkala alkaa neuvotella seudullisesta lukiosta

Janakkala käynnistää neuvottelut siitä, kannattaisiko Janakkalan lukio siirtää osaksi koulutuskuntayhtymä Tavastian lukioliikelaitosta. Kunnanhallitus päätti asiasta maanantaina.

Lukioliikelaitokseen kuuluvat jo Hämeenlinnan lukiot eli Kaurialan, Lyseon ja Lammin lukiot. Lisäksi Hattulan kunta neuvottelee parhaillaan Parolan lukion siirtämisestä lukioliikelaitoksen alaisuuteen.

Molemmat tahtovat neuvotella

Janakkalan koulutuslautakunnan puheenjohtaja Heikki Salmi (sd.) kertoo, että neuvottelut aloitetaan molempien osapuolten, siis Janakkalan ja Tavastian, tahdosta.

– Asiaa ei ole käsitelty koulutuslautakunnassa omana pykälänään, mutta koulutuslautakunta järjesti asiasta lokakuussa infotilaisuuden, jossa puhuivat Tavastian johtaja Jouni Haajanen ja lukioliikelaitoksen johtava rehtori Ilkka Kykkänen.

Ilkka Kykkänen sanoo, että lukioasiassa pitäisi ajatella ennen kaikkea lukiolaisten etua.

– On järkevää, jos kaikki seutukunnan lukiot ovat yhden hallinnon alla.

Erikoisosaaminen välittyy

Hänen mielestään yhteisestä hallinnosta hyötyy niin iso kuin pienikin lukio.

– Isossa yksikössä on sellaista koulutusta, jota pieni lukio ei pysty itse järjestämään, mutta se voisi saada sen verkkokurssina isommasta lukiosta. Pienemmällä lukiolla voi olla erikoisosaamista, jota se voi välittää muille lukioille.

Myös sähköiset oppimisympäristöt ovat asia, jonka takia yhteinen hallinto on Kykkäsen mukaan perusteltu.

– Ensi elokuussa lukion ykkösluokalle tulevia opiskelijoita pitäisi opettaa niin, että he pärjäävät tulevissa sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa.

Janakkalasta viisi neuvottelijaa

Samalla kun Janakkalan kunnanhallitus päätti neuvottelujen aloittamisesta, se nimesi neuvottelijoiksi sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpolan, opetustoimen kehittämispäällikön Jaana Kosken, Janakkalan lukion rehtorin Sinikka Luoman sekä valtuutetut Heikki Salmen ja Petri Ojasen (vihr.). Ojanen nimettiin ryhmän puheenjohtajaksi.

Lisäksi henkilöstö nimeää työryhmään oman edustajansa. Selvityksen on määrä valmistua viimeistään huhtikuussa.

Janakkalan lukio on toiminut vasta elokuun alusta lähtien. Se syntyi, kun Turengin ja Tervakosken lukiot yhdistettiin. Lukiolla on edelleen toimipisteet sekä Turengissa että Tervakoskella. (HäSa)