Kanta-Häme

Janakkala alkaa taas sammutella katuvaloja

Janakkala palaa taas syyskuussa käytäntöön, jossa katuvalot eivät pala keskiyöllä eivätkä aamuyöstä. Kunnan tekninen lautakunta päätti asiasta tiistaina.

Katuvalot sammutetaan puolen yön aikaan ja ne saavat olla pimeinä aamuviiteen saakka.

Vain pääväylillä sekä Turengin ja Tervakosken liikekeskuksissa valot saavat palaa. Pääväyliä ovat Turengintie, Lammintie ja Vähikkäläntie.

Lisäksi Janakkalassa palavat läpi yön valtion kontolla olevat tievalot. Niitä on Viralantiellä sekä osalla Turengintietä ja Tervakoskentietä.

Tiukka äänestys sammuttelusta

Päätös katuvalojen sammuttelusta ei ollut yksimielinen, vaan se syntyi täpärän äänestyksen (5-4) jälkeen. Vastaehdotuksena oli Marko Ojasen (ps.) esitys siitä, ettei yösammutteluun ryhdyttäisi, vaan sen sijaan katuvalot sammutettaisiin kokonaan valoisana kesäaikana.

Äänestyksen hävittyään Ojanen kirjautti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Yösammuttelun syyt ovat taloudelliset. Sillä arvioidaan saatavan 35 000 euron säästöt vuodessa. Valojen sammuttelu on mukana kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa, jonka valtuusto hyväksyi kesäkuussa.

Tämän vuoden budjettiin valtuusto on varannut noin 174 000 euroa katuvaloenergiaa varten. Viime vuonna tähän tarkoitukseen meni 210 000 euroa, ja silloinkin sammutuskokeilu oli voimassa suuren osan vuotta.

Asiaa valmistellut kunnanpuutarhuri Eero Simola toteaakin, että talousarviossa pysyminen vaatii yösammutuksen käyttöönoton.

Pihat kannattaa valaista kunnolla

Kun kunta suunnitteli ensimmäistä sammutuskokeilua kolme vuotta sitten, se sai vastustavia kannanottoja muun muassa poliisilta ja lehdenjakeluyhtiöltä. Niistä huolimatta kokeilu päätettiin aloittaa loppuvuodesta 2010.

Lautakunta on päättänyt sammutteluista aina vuodeksi kerrallaan, mutta viime syksynä kunnanhallitus otti asian käsiteltäväkseen ja päätti lopettaa käytännön. Sitä ennen kunta oli saanut poliisilta lausunnon, jonka mukaan asuntomurrot olivat lisääntyneet Turengissa kokeilun aikana.

Eero Simola suosittelee omakotitaloasukkaille, että nämä panostaisivat pihojensa valaistukseen. Hän suosittelee led-lamppuja, jotka kuluttavat vain vähän energiaa. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020