Kanta-Häme Janakkala

Janakkala aloittaa ensi viikolla maskien jaon vähävaraisille – Jokainen hakija saa neljä kankaista kestomaskia

Kasvomaskeja jaetaan jatkossa tiistaisin ja torstaisin kunnantalolla ja Tervakosken Seuratalolla.
Kuvituskuva

Janakkalan kunta aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä omaishoitajille. Maskien jakaminen alkaa torstaina 27. elokuuta, ja jatkossa maskeja jaetaan tiistaisin ja torstaisin klo 10–13.

Kasvomaskeja jaetaan kahdessa paikassa: Tervakosken Seuratalolla (Seuranaukio 1, Tervakoski) ja kunnantalolla (Juttilantie 1, Turenki). Jakelu toteutetaan yhteistyössä Janakkalan SPR:n kanssa.

Kunta antaa hakijalle neljä kankaista kestomaskia valmiiksi pussitettuna. Mikäli kankaisia kasvomaskeja ei ole saatavilla, asukkaille annetaan kymmenen kertakäyttöistä suojainta. Maskien mukana hakija saa mukaansa THL:n ohjeen kangasmaskin käytöstä.

Kunta ei tarkasta maskien tai suojainten jaon yhteydessä henkilön varallisuus- tai henkilöllisyystietoja.

Jokainen hankkii maskinsa lähtökohtaisesti itse

Valtiovarainministeriön suositusten mukaisesti jokainen hankkii maskin lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla myös ilmaiseksi käyttösuosituksen voimassaoloalueella.

Kanta-Hämeessä kasvomaskien hankinnasta vastaa sairaanhoitopiiri, ja alueen kunnat huolehtivat maskien jakelusta.

Maski kasvoille, kun turvavälien pitäminen on mahdotonta

THL suosittelee kasvomaskia käytettävän joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella ja palatessa riskialueelta Suomeen ja siirryttäessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kasvomaskien käyttösuositus koskee 15 vuotta täyttäneitä. Suositus on voimassa toistaiseksi. Tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja ovat edelleen käsienpesu, turvavälit ja oikea yskimis- ja aivastamishygienia.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Turvaväleistä on huolehdittava maskin kanssakin, sillä kasvomaski on lisäturva eikä estä tartuntaa sataprosenttisesti. HÄSA

THL:n muistilista maskin käyttöön

Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.

Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.

Älä juo tai syö maskin käytön aikana.

Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.

Pese kädet ennen maskin riisumista.

Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.

Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic