Kanta-Häme Janakkala

Janakkala ehtii vielä kasvattaa valtuustoaan, jos halua löytyy

Aloitteen mukaan pienentynyt jäsenmäärä on yksipuolistanut keskustelua.
Kuva: -

Osa Janakkalan valtuutetuista haluaisi kasvattaa valtuustoa ja muita luottamuselimiä. Asiasta jätettiin valtuustoaloite viime joulukuussa.

Kristillisdemokraattien ja vihreiden valtuustoryhmien sekä eräiden muiden valtuutettujen aloitteessa esitetään, että valtuuston jäsenmäärä palautettaisiin ennalleen eli 43 valtuutettuun. Kuluneen valtuustokauden ajan jäseniä on ollut kymmenen vähemmän.

Edellinen valtuusto päätti valtuuston koon pienentämisen 43:sta 33:een jäseneen. Myös kunnanhallituksen ja useimpien lautakuntien jäsenmäärää laskettiin yhdeksästä jäsenestä seitsemään.

Aloitteentekijöiden mielestä demokraattinen päätöksenteko on kaventunut jäsenmäärien vähentämisen myötä. Myös keskustelu on yksipuolistunut ja näkökulmien kirjo köyhtynyt.

Erityisesti aloitteentekijöitä arveluttaa se, ettei kaikista valtuustoryhmistä ole enää edustusta kunnanhallituksessa. Siksi aloitteessa esitetään, että ainakin kunnanhallituksen jäsenmäärä palautettaisiin yhdeksään henkilöön.

Aloite oli maanantaina kunnanhallituksen käsiteltävänä, ja seuraavaksi se menee valtuustoon.

Kunnanhallituksen vastauksessa todetaan, että valtuuston jäsenmäärää voidaan lisätä hallintosäännön muutoksella. Ja koska kuntavaalit ovat ensi vuonna, muutos tulisi tehdä tämän vuoden loppuun mennessä.

Sama koskee myös muiden luottamuselimien jäsenmäärien kasvattamista. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic