Kanta-Häme

Janakkala hakee Onnenlantin kiinteistölle lunastuslupaa - Turengin keskustan asemakaavoitus pääsee vihdoin alkamaan

Vuonna 2008 tehty keskustasuunnitelma edellyttää Onnenlantin purkamista.
Onnenlantin kiinteistö on jumittanut pitkään Turengin kehittämistä. Tiimarin kyltti on vielä jäljellä tässä tyhjässä liiketilassa, jossa on toiminut aiemmin myös posti.

 

Janakkalan kunnanhallitus päätti maanantaina hakea ympäristöministeriöltä Turengin keskustassa sijaitsevalle Onnenlantin kiinteistölle lunastuslupaa ja mahdollista ennakkohaltuunottoa.
Lunastettava kiinteistö sijaitsee kunnan ydinkeskustassa, markettien välissä.

Kunnan tiedotteessa todetaan, että kiinteistön sijainti on maankäytön ja koko kunnan kehittämisen kannalta keskeinen ja että kunta on pyrkinyt tuloksetta yhteistyöhön maanomistajan kanssa jo usean vuosikymmenen ajan.

Kunnanjohtaja Tanja Matikainen, miksi kunnan kärsivällisyys päättyi juuri nyt?

– Tilanne on senkaltainen, ettei asiassa päästä muuten eteenpäin. Ehkä parikymmentä vuotta on riittävä aika yrittää yhteistyötä.

Neuvotellen ei päästy eteenpäin

Matikainen huomauttaa, että kunta on todella pyrkinyt keskustelemaan maanomistajien kanssa ja tekemään tarjouksia.

– Keskusta-alue on niin keskeinen kunnan kehittymisen alue, että me emme pääse siinä eteenpäin, jos Onnenlantin alue ei ole siinä mukana.

Lunastusluvalle on oltava maankäyttö- ja rakennuslain mukainen peruste. Lisäksi lunastuksen yleisten edellytysten tulee täyttyä.
Lain mukaan kunnalle voidaan myöntää lupa lunastaa alue, joka tarvitaan yhdyskuntarakentamiseen ja siihen liittyviin järjestelyihin tai muutoin kunnan suunnitelmallista kehittämistä varten.
Jos lunastaminen toteutuu, kunta saa ostaa maan, vaikkei maanomistaja haluaisi myydä sitä. Aikaisemmin puhuttiin pakkolunastuksesta.

Vanha suunnitelma pätee yhä

Turengin keskustan kehittämiseksi tehtiin suunnitelma vuonna 2008.
Kunnanhallituksen mukaan tämä Sito oy:n laatima suunnitelma vastaa edelleen kunnan tämänhetkistä tahtotilaa. Kunnanhallitus päätti myös pyytää teknistä lautakuntaa ryhtymään keskustan asemakaavoitusprosessiin.
Siton suunnitelma sisältää nykyistä laajemmat tilat kahdelle marketille. Suunnitelman toteuttaminen edellyttää Onnenlantin kiinteistön purkamista.
Onnenlantin kiinteistössä toimi aikanaan muun muassa Turengin postitoimisto. Nykyään kiinteistössä on paljon tyhjiä liiketiloja.
Onnenlantin kiinteistön omistaa Einari Polus perheineen. Hän omistaa myös muun muassa läheisen Meskun kiinteistön.

Turengin keskustan yleissuunnitelmassa vuodelta 2008 nykyistä suuremmat marketit näkyvät alhaalla oikealla. (Kuva: Sito oy)

”Voi olla tontit kolmellekin marketille”

Janakkalassa on jo parin vuoden ajan keskusteltu ja kiistelty uudesta Turengin S-marketin tontista, jota on suunniteltu keskustakolmion ja Turengintien eteläpuolelle. Valtuusto päättää tästä kaavasta ensi kuussa.
Se tontti on ihan erillinen asia. Sitä kaavaa on alettu tehdä Hämeenmaan aloitteesta, mutta ei kaava määrää, mikä kauppaliike siihen tulee, Tanja Matikainen sanoo.
Kunnanjohtajan mukaan keskustassa voi olla tontit kolmellekin marketille: kaksi nykyistä isompaa tonttia keskustakolmiossa ja lisäksi yksi tontti Turengintien toisella puolella. HäSa

Juttua on päivitetty 24.9. kello 18.37.

Päivän lehti

27.2.2020