Kanta-Häme

Janakkala harkitsee laboratoriotoiminnan siirtämistä Fimlab Oy:lle

Hämeenlinnassa ja Riihimäellä laboratoriotoiminta siirrettiin Fimlab Oy:lle viime keväänä. Nyt myös Janakkalassa on virinnyt keskustelua, mahdetaanko oma, hyvin toimiva terveyskeskus palveluineen hajottaa usealle paikkakunnalle.

Hämeen Sanomien mielipidepalstalla Janakkalan perusturvalautakunnan jäsen Tuija Kettunen (vas.) kirjoitti, että Fimlabin palveluista koituisi kunnalle lähes kaksin verroin kalliimmat kustannukset nykyiseen verrattuna. Myös laboratoriotulosten odotusajat pitenisivät (HäSa 3.8.2013).

Fimlab valmis neuvottelemaan

Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen kertoo, ettei Janakkalan kunta ole toistaiseksi ottanut yhteyttä siirron tiimoilta.

– Olen lukenut Tuija Kettusen tekstin, mutta uskoisin sen perustuvan enemmän mielikuviin kuin faktoihin. Janakkala ei ole ollut meihin yhteydessä, mutta olemme tietysti valmiita neuvotteluihin ja tekemään totuudenmukaisia kustannuslaskelmia, jos asia myöhemmin tulee ajankohtaiseksi.

Miettinen muistuttaa Fimlabin olevan julkisen terveydenhuollon omistama yhtiö. Puheet korkeammista kustannuksista ja voiton tavoittelusta eivät hänen mukaansa pidä paikkaansa.

– Meidän tehtävämme on tehostaa ja turvata palveluita sekä nimenomaan alentaa kunnalle koituvia terveydenhuollon kustannuksia. Tässä olemme jo onnistuneet Hämeenlinnan ja Riihimäen kohdalla.

Myöskään väitettä laboratoriotulosten pitkästä odottelua hän ei allekirjoita.

– Meillä on asiakkaita keskussairaaloista pienempiin terveyskeskuksiin. Olen varma, että pystyisimme palvelemaan myös janakkalalaisia totutulla vauhdilla.

Siirto vaikuttaisi työpaikkoihin

Janakkala-Hattulan perusterveydenhuollon ylilääkäri Juha Tiainen kertoo niin Hattulan kuin Janakkalankin tekevän jo nyt yhteistyötä Fimlabin kanssa.

– Hattulassa on siirrytty näytteidenoton osalta Fimlabiin, mutta Janakkalassa niin sanotut perustutkimukset tehdään edelleen paikallisella tasolla.

Tiainen kutsuu Janakkalan terveyskeskusyksikköä palveluidensa puolesta varsinaiseksi ruuhka-Suomen aarteeksi.

– Jos laboratoriotoiminta lakkautetaan, siinä menee samalla monen työpaikka. Tietysti puolustan vahvan ja paikallisen terveyskeskustoiminnan säilyttämistä, mutta taloudelliset asiat ohjaavat päätöksentekoa. (HäSa)

Päivän lehti

31.5.2020