Kanta-Häme

Janakkala hyväksyi Waltti-hinnat

Janakkalan kunnanhallitus hyväksyi maanantaina bussien uudet Waltti-lippujen hinnat. Waltti-järjestelmä tulee Hämeenlinnan seudulla voimaan koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden osalta 11. elokuuta koulujen alkaessa. Muiden osalta se tulee voimaan myöhemmin, tavoitteen mukaan 11. syyskuuta.

Muissa seudun kunnissa hinnoista päätetään myöhemmin.

Waltin myötä luovutaan kilometriperusteisesta lippujen hinnoittelusta ja siirrytään hinnoittelemaan vyöhykkeiden mukaan. Vyöhykkeet koskevat koko Hämeenlinnan seutua.

A-vyöhykettä on Hämeenlinnan keskusta ja sen ympäristö, B:tä ovat muun muassa Turenki, Parola ja Renko, ja C:tä Tervakoski, Lammi, Tuulos, Hauho ja Iittala.

Jos matkustetaan yhden vyöhykkeen sisällä, aikuisen kertalippu maksaa 3,40 euroa. AB- ja BC-vyöhykkeiden kertalippu on 5 euroa, ja kaikkia kolmea vyöhykettä koskeva kertalippu 6,80 euroa.

Paperisten, kuljettajalta ostettavien kertalippujen lisäksi on tarjolla kortille ladattavia arvo- ja kausilippuja, joiden käyttö tulee edullisemmaksi kuin kertaliput. Kausilippu voi olla voimassa 30, 90 tai 180 päivää.

Uusi järjestelmä laajentaa lastenlipun käyttöoikeutta. Lastenlipulla voivat matkustaa 7–16-vuotiaat; alle 7-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Yli 70-vuotiaat taas saavat matkustaa puoleen hintaan arvolipulla kello 9:n ja 14:n välillä.

Waltti mahdollistaa bussin vaihdon, mikäli se tapahtuu 45 minuutin sisällä matkan alkamisesta (kolmen vyöhykkeen matkoilla vaihtoaika on tunti).

Esimerkiksi Turengin ja Hämeenlinnan välillä normaali kertalippu maksaa nykyään 5,50 euroa, ja Turengin ja Tervakosken väli maksaa 6,10 euroa. Syksyllä nämä välit pääsee matkustamaan Waltin AB-lipulla, joka maksaa 5 euroa. Hinta alenee siis kummassakin tapauksessa.

Kausilippu (nykyinen seutulippu) Hämeenlinnaan kuitenkin kallistuu Tervakoskelta matkustettaessa. Seutulippu maksaa nykyään 70 euroa, mutta uusi kahden vyöhykkeen ABC-lippu maksaa 82 euroa 30 päivältä. Sen sijaan Turenki-Hämeenlinna-välillä aikuisen 30 päivän kausilipun hinta säilyy ennallaan eli 70 eurossa.

Palvelulinjoilla kerta- ja arvolipun hinta tulee olemaan 2,50 euroa kuten nykyisinkin, vyöhykerajoista riippumatta. Kelan tukemat toisen asteen opiskelijoiden kausilipun hinta on 43 euroa.

Lippujen hintojen aleneminen aiheuttaa Janakkalan kunnalle arviolta 33 000 euron lisäkustannukset.

Janakkalalaisilla säilyy edelleen mahdollisuus matkustaa myös Riihimäen seutulipulla sen kelpoisuusalueella. HäSa

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic