Kanta-Häme

Janakkala ja Hattula: Kyse on vasta esityksestä

Janakkalan ja Hattulan kunnanjohtajat Anna-Mari Ahonen ja Heidi Rämö korostavat, että kyseessä on vasta esitys.

– En ole hirveän yllättynyt enkä järkyttynyt, mutta en menisi lyömään vetoa, että tämä menisi läpi kansallisella tasolla, Ahonen sanoo.

Keskussairaala kuntayhtymänä

Rämö on tyytyväinen siihen, että keskussairaala tulisi maakunnan sote-alueiden omistukseen ja toimisi kuntayhtymänä.

– Siinä mielessä esitetty malli on odotusten mukainen. Radikaalia muutosta ei tule.

Mutta se, että Hattulan sosiaali- ja terveysasiat siirtyisivät Hämeenlinnan vastuulle, ei kuulosta Rämön mielestä hyvältä.

– Jos ajatusmalli on se, että palvelut järjestettäisiin kuten Hämeenlinnassa, se ei ole mitenkään meidän ideologian mukaista. Koko sote-alueelle on mahdollista luoda uusi toimintatapa ja mallit.

Rämö korostaa, että Hämeenlinnan malli on kallis, kun sen sijaan Hattulan-Janakkalan yhteistoiminta-alueella on maakunnan halvimmat sote-palvelut.

Janakkala katsoo Riihimäen suuntaan

Anna-Mari Ahonen ei tässä vaiheessa halua kommentoida esitystä. Hän sanoo, että Janakkalassa mietitään nyt rauhassa, minkälainen lausunto esityksestä annetaan.

Ahonen kertoo, että Janakkalan kunnanhallituksen konsernijaosto on ollut sillä kannalla, että sote-palvelut tulisi hoitaa maakunnallisesti, ja seudullisesti Janakkala katsoo nykyään Riihimäen suuntaan.

Näitä konsernijaoston kannanottoja ei ole juurikaan ollut julkisuudessa. Konsernijaosto on toiminut vasta tämän valtuustokauden alusta eli tammikuusta lähtien. Jaostoon kuuluu koko kunnanhallitus ja valtuuston puheenjohtajat. Anna-Mari Ahosen mukaan jaosto on valmisteleva elin, jonka tarkoitus on toimia kunnanjohtajan tukena. Sen toiminta ei ole julkista.

Selvityshenkilöt pyysivät lausuntoa kunnanjohtajilta siinä vaiheessa, kun työ oli vielä kesken. Ahonen vei asian konsernijaoston käsiteltäväksi, ja tuolloin jaosto otti kantaa maakunnallisen mallin ja Riihimäen suunnan puolesta.