Kanta-Häme

Janakkala ja Hattula luopuvat terveyskeskuksen vuosimaksusta

Janakkalassa ja Hattulassa luovutaan terveyskeskuksen vuosimaksusta ensi vuoden alussa, joten käyntimaksut jäävät ainoaksi vaihtoehdoksi.

Janakkalan perusturvalautakunta päätti keskiviikkona myös, että nykyisiä perusterveydenhuollon maksuja korotetaan säädösten mahdollistamiin enimmäismääriin.

Vuosimaksu aiheutti lisätyötä

– Vuosimaksu aiheuttaa ylimääräistä työtä, koska osa asiakkaista on halunnut vaihtaa käyntiperusteiset maksut kesken vuoden vuosimaksuksi, sanoo Janakkalan perusturvan talous- ja hallintopäällikkö Mauno Matikainen.

Myös taloustilanne puoltaa käyntimaksuihin siirtymistä, sillä ne tuovat enemmän rahaa kunnan kassaan.

Hämeenlinnassa vuosimaksusta on luovuttu jo aiemmin.

Kymmenen prosentin korotus

Uusi käyntimaksu ensi vuoden alusta lähtien on 16,10 euroa. Korotusta tämänvuotiseen on 9,5 prosenttia eli 1,40 euroa. Tämä maksu voidaan periä kolmesta käyntikerrasta vuodessa, sen jälkeen käynnit ovat maksuttomia. Sotaveteraaneilta ei edelleenkään peritä terveyskeskusmaksua.

Moneen muuhunkin maksuun tulee korotusta. Esimerkiksi lyhytaikaisen laitoshoidon maksu nousee 32,60 eurosta 34,80 euroon. Sen sijaan suun terveydenhuollon asiakasmaksut eivät kallistu. Hammashoidon perusmaksu säilyy siis 10,20 eurossa. (HäSa)