Kanta-Häme

Janakkala ja Hattula nihkeitä seutuyhteistyön syventämiselle – Ajatus kuntaliitoksesta kavahduttaa

Janakkalassa ja Hattulassa katsotaan, että seudun kolme kuntaa tekevät jo nyt monipuolista yhteistyötä. Sote-kuvioissa keskitytään maakunta-soteen.
Kuvassa ylhäältä vasemmalta Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.), Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen (ylhäällä oikealla), Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) ja Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto.

Janakkalassa ja Hattulassa suhtaudutaan varauksellisesti Hämeenlinnan kaupungin ehdotukseen seudullisen yhteistyön syventämisestä.

Varsinkin Janakkalassa epäillään, että avauksen taustalla on halu edistää kuntaliitosta.

– Teemme jo nyt paljon ja aika syvääkin seudullista yhteistyötä monessa asiassa, muun muassa työllisyydenhoidossa ja elinkeinopolitiikassa, esimerkkinä Moreeni-Rastikangas (yritysalue), sanoo Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.).

Soten osalta kunnat ovat sitoutuneet maakunnallisen organisaation valmisteluun. Sen rinnalle ei kannata ryhtyä virittelemään mitään uusia seudullisia sote-kuvioita, viestitään kummankin kunnan virkamies- ja luottamushenkilöjohdosta.

”Tähän liittyy aika kipeitäkin asioita”

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) valitteli Hämeen Sanomissa (HäSa 29.10.), että ”kaikki kolme (seudun kuntaa) kipuilevat itsenäisinä”.

– Kyllähän se herätti täällä tiettyjä ajatuksia. Tähän liittyy aika kipeitäkin asioita menneiltä vuosilta, Alijärvi sanoo.

– En henkilökohtaisesti näe, että Janakkala lähtisi tässä tilanteessa käymään kuntaliitoskeskustelua, enkä ole kuullut sellaisia puheenvuoroja mistään ryhmästä. Mitä lisäarvoa sellaisella kolmen kimpalla saavutettaisiin?

Janakkalan murheenkryyninä ovat kalliit kouluinvestoinnit.

– Toisaalta meillä on nyt elinkeinopuolella vilkasta toimeliaisuutta ja laajenemishaluja, Alijärvi huomauttaa.

Elinkeinopolitiikassa seudullista yhteistyötä voisi hänen mielestään edelleen tiivistää esimerkiksi yritysten kansainvälistymisen edistämisessä.

Ei taloudellista pakkoa yhdistyä

Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen sanoo, että seudulla tehtiin jo viitisen vuotta sitten kuntarakennelakiin liittynyt yhteistyöselvitys.

– Silloin sovittuja toimenpiteitä on sen jälkeen toteutettu. Teemme monia asioita yhdessä.

– Ainahan uusia yhteistyömahdollisuuksia voi selvittää, mutta en pysty vielä kommentoimaan sen tarkemmin, koska en ole keskustellut aiheesta hämeenlinnalaisten kanssa.

Matikainen ei halua arvioida, haluaako Hämeenlinna houkutella Janakkalan ja Hattulan kuntaliitosneuvotteluihin.

– Meillä valtuusto on aika tavalla yksimielinen siitä, että kuntaliitoksia emme tee, hän sanoo.

– Taloudellisesti saamme hallituksen esityksen mukaan tuloksen selvästi ylijäämäiseksi tällä suunnittelukaudella. Eli vaikka edessä on isoja investointeja, ei meidän tarvitse ainakaan talouden takia ruveta miettimään kuntaliitoksia.

”Nyt kannattaisi odottaa vuosi tai kaksi”

Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto katsoo, ettei Hämeenlinnan toivoma syvempi yhteistyö voi käytännössä merkitä kovinkaan isoja muutoksia.

– Löytyy kuitenkin varmasti monia yksittäisiä asioita, joissa tällaisia keskusteluja voidaan käydä, mutten tiedä, mitä konkreettisia ajatuksia heillä on. Minäkin olen ollut toistaiseksi lehtitietojen varassa.

Koiviston mukaan seudun kunnilla voisi jatkossa olla yhteisiä virkamiehiä ainakin rakennustarkastuksessa.

Kuntaliitoksesta Hattula ei lähtisi edes keskustelemaan, Koivisto arvioi.

– Siitä täällä on edelleen hyvin vahva näkemys. Hattula haluaa pysyä itsenäisenä. Meillä ei ole myöskään taloudellista painetta kuntaliitokseen, ainakaan vielä.

Hämeenlinnan kaupunginjohtajat tapaavat Janakkalan ja Hattulan kunnanjohtajat perjantaina.

– Keskustelemme silloin varmaan tästäkin asiasta.

Myös Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) näkee, että kuntien välinen uusi yhteistyö voisi tässä tilanteessa merkitä vain joitain yksittäisiä asioita kuten yhteisiä kirjastoautoja tai rakennustarkastajia.

– Sote-ratkaisun keskeneräisyyden takia tämä on hankala aika tehdä mitään seuraavia kehittämisaskelia. Nyt kannattaisi odottaa vuosi tai kaksi. Sote-kuvio on kuitenkin vielä niin auki, hän pohtii. HÄSA

Lue myös: Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi säästöohjelman ja kutsui naapurikunnat kiputanssiin

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic