Kanta-Häme

Janakkala kannattaa kiinteistön haltijan järjestämää jätteenkuljetusta

Janakkalan kunnanhallitus katsoo, että kunnan tulisi pysyä nykyisenkaltaisessa jätteenkuljetusjärjestelmässä, jossa kiinteistön haltija järjestää kuljetuksen.

Kunnanhallitus käsitteli asiaa maanantaina, koska jätelautakunta pyysi kunnalta lausuntoa asiasta. Kyseinen jätelautakunta on kaikkien Kiertokapula oy:n kuntien yhteinen toimielin. Jäsenkuntia on kaksitoista.

Lausunnosta äänestettiin

Kunnanhallitus ei kuitenkaan ollut asiasta yksimielinen. Lausunto syntyi äänestyksen jälkeen; äänestystulos oli 3-5, yksi tyhjä.

Vasemmistopuolueet eivät kannattaneet kiinteistön haltijan järjestämää jätteenkuljetusta. Kalevi Ilmarinen (sd.), Jaana Kivistö (vas.) ja Titta Rissanen (sd.) olivat kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen kannalla. Reijo Löytynoja (sd.) äänesti tyhjää.

Myös asiaa valmistellut kunnan ympäristöpäällikkö Heikki Tamminen oli kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen kannalla. Sitä esitti hallitukselle vs. kunnanjohtaja Pekka Harju.

Neljässä kunnassa, kahdessa osittain

Kiertokapulan kunnista kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus on käytössä Janakkalan lisäksi Hämeenlinnassa, Hattulassa, Lopella, Riihimäen haja-asutusalueella ja Hausjärven Mommilassa.

Alustavasti on arvioitu, etteivät jätelain ehdot toteudu niissä Kiertokapulan kunnissa, joissa kiinteistöt vastaavat jätteenkuljetuksesta.

Jätelautakunta päättää Hämeenlinnan, Janakkalan ynnä muiden kuntien jätteenkuljetuksista loka-marraskuussa. Päätös on kuntia sitova.

– Kiinteistöjenkin järjestämä jätteenkuljetus voi olla lainmukainen, mutta sen on täytettävä tietyt ehdot, huomauttaa jätelautakunnan jätehuoltokoordinaattori Heli Virtanen. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020