Kanta-Häme

Janakkala kursii kokoon lisää säästöjä

Säästökuuri jatkuu Janakkalassa. Toissa kesänä päätetty talouden tasapainottamisohjelma TPO pysyy voimassa, mutta sen lisäksi on suunnitteilla lisää säästöjä.

Kunnanhallitus käsitteli säästölistaa tällä viikolla. Lista menee valtuuston päätettäväksi kesäkuussa.

Lisäsäästöjä on mietitty pitkin kevätkautta, heti vuoden alusta lähtien. Lisäsäästöjen tarve tuli ilmi jo viime vuoden lopulla.

Työ aloitettiin tammikuussa henkilöstölle suunnatulla kyselyllä, jonka avulla selvitettiin, millaisia keinoja ja ajatuksia henkilöstöllä on kunnan taloustilanteen parantamiseksi.

Yli 300 henkilöstön edustajaa vastasi säästöjä koskevaan kyselyyn. Vastauksia saatiin jokaiselta toimialalta. Nämä vastaukset otettiin huomioon, kun toimialojen johtavat viranhaltijat tekivät alustavia säästölistojaan.

Alustava keinovalikoima esiteltiin valtuutetuille ja lautakuntien jäsenille maaliskuussa järjestetyssä seminaarissa.

Seminaarin päätteeksi sovittiin, että valtuuston puolueryhmät käyvät neuvottelut sekä seminaarissa esitetyistä keinoista että mahdollisista uusista säästöideoista. Näin tehtiinkin, minkä jälkeen säästölista on valmisteltu lautakuntien käsiteltäväksi.

Nyt lautakunnat ovat hyväksyneet listan, samoin kunnanhallitus omalta hallinnonalaltaan.

Listalle on kerätty niin pieniä kuin isompiakin säästökeinoja, ja joissain tapauksissa myös ansaitsemistapoja. On myös esitetty joitakin sellaisia toiminnan tehostamisen tapoja, joista arvioidaan olevan hyötyä, vaikkei niistä ainakaan heti saisi euromääräisiä tuloksia.

– Tällainen on esimerkiksi perusturvan esittämä perhetalo, joka tarkoittaa esimerkiksi uudenlaista yhteistyötä ja asiakaspalvelun parantamista, kertoo talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela.

Jos valtuusto hyväksyy listan sellaisenaan, kunnan pitäisi säästää vuonna 2018 viime vuoteen verrattuna 867 500 euroa. Jos lasketaan vuosien 2015–2018 säästöt yhteensä, niitä kertyy yhteensä 2,46 miljoonaa euroa. HÄSA

 

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic