Kanta-Häme Janakkala

Janakkala lievensi lausuntoaan Vähikkälän ilotulitevarastosta – Kunnanjohtaja: Lausunto on silti kriittinen

Jos Pyrokratia oy saa Tukesilta luvan, se perustaa ilotulitevaraston Vähikkälään jo tämän vuoden puolella.
Vähikkälän koulu sijaitsee noin puolen kilometrin päässä ilotuliteyrityksen maa-alueesta. Kuva: Esko Tuovinen
Vähikkälän koulu sijaitsee noin puolen kilometrin päässä ilotuliteyrityksen maa-alueesta. Kuva: Esko Tuovinen

Kunnanhallitus päätti maanantaina antaa kriittisen lausunnon ilotulitevaraston sijoittamisesta Vähikkälän Kansalanharjulle, mutta ”ei puolla” -lause jätettiin tekstistä pois.

Kunnanjohtaja Reijo Siltala muutti päätösesitystään ennen kokousta. Alkuperäinen päätösesitys päättyi lauseeseen, ettei kunta voi puoltaa Pyrokratia oy:n ilotulitevaraston perustamishakemusta Kansalanharjulle.

Reijo Siltala kertoo, että hän muutti päätösesitystään yhteisen keskustelutilaisuuden jälkeen. Tähän tilaisuuteen osallistui kunnanhallituksen, Pyrokratia oy:n ja Vähikkälän kyläyhdistyksen edustajia.

– Tilaisuudessa kävi ilmi, että kylällä on mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Ajattelin, että on parempi ettemme ota vahvaa kantaa. Aika kriittinen näkemys vastaukseemme kuitenkin jäi, Siltala kertoi Hämeen Sanomille tiistaiaamuna.

Myös kunnanhallituksen jäsen Reijo Löytynoja (sd.) kertoi, että Vähikkälän Väljämä -yhdistyksessä on kahtalaista henkeä asiasta, jotkut ovat puolesta, jotkut vastaan.

– Kyllä meidän lausunto on silti hyvin kriittinen, Löytynoja katsoo.

Kunnanjohtaja korostaa, että mitään dramaattista ei asiassa ole.

– Yrittäjistä on tullut minulle positiivinen mielikuva.

Mikäli Tukes ei myönnä Pyrokratialle lupaa perustaa varastoa Kansalanharjun sorakuoppaan, kunta on Siltalan mukaan valmis katsomaan yritykselle jotain muuta sijoituspaikkaa.

Maakauppa on jo tehty

Pyrokratia oy:n toimitusjohtaja Juhani Törmänen kertoo, että yritys on ostanut Kansalanharjulta yhden hehtaarin tilan varastoaan varten. Kauppa tehtiin yksityisen maanomistajan kanssa.

– Meidän on tarkoitus perustaa varasto sinne mahdollisimman pian, mikäli saamme Tukesilta luvan, Törmänen kertoo.

Pyrokratia on toiminut kolmisen vuotta, mutta Törmänen on ollut alalla noin kymmenen vuotta. Hänellä on Tukesin lupa ammattimaisten ilotulitusnäytösten järjestämiseen.

Yrityksen varasto sijaitsee tällä hetkellä vuokratiloissa Tuusulassa. Yrityksen kotipaikka on Hämeenlinnassa, sillä Törmänen on hämeenlinnalainen.

Yritys työllistäisi Vähikkälässä muutaman hengen ympäri vuoden, mutta sesonkiaikoina väkeä tarvittaisiin 5–10 henkeä.

Varasto 50 000 tulitekilolle

Ilotulitevarastoa koskeva lausunto oli kunnanhallituksen esityslistalla ensimmäisen kerran jo pari viikkoa sitten, mutta tuolloin kunnanhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteluun, koska kunnanhallitus halusi ensin keskustella Vähikkälän kyläyhdistyksen kanssa.

Pyrokratia oy hakee Tukesilta perustamislupaa ilotulitevarastolle, johon voisi varastoida 50 000 kiloa ilotulitetuotteita ja 200 kiloa sytyttimiä. Ne sijoitettaisiin osin kontteihin (joita olisi 30–35 kappaletta) ja osin varastorakennukseen.

Suunniteltu sijoituspaikka sijaitsee entisellä sorakuopalla aivan Vähikkälän kyläkeskuksen tuntumassa. Esimerkiksi alakoululle on kyseisestä paikasta matkaa vain puoli kilometriä.

Alue on myös pohjavesialuetta sekä arvokasta kulttuurimaisemaa.

Kunnan lausunnossa mainitaan, että ilotulitevaraston sijoittaminen kylän keskeiselle paikalle toisi uhkan kylän elinvoimaisuudelle, toimintakulttuurille sekä kyläläisten elinympäristön terveellisyydelle ja turvallisuudelle. HäSa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic