Kanta-Häme

Janakkala lisää kuntouttavaa työtoimintaa

Kuntouttavaa työtoimintaa lisätään Janakkalassa. Kunnanhallitus päätti maanantaina, että jokainen kunnan työyksikkö velvoitetaan vastaanottamaan vuosittain vähintään yksi kuntouttavassa työtoiminnassa oleva kuntalainen.

Tavoitteena on, että ensi vuoden lopussa kunnan sisällä olisi 50 kuntouttavan työtoiminnan paikkaa. Nämä paikat siis tulisivat työpajan paikkojen päälle.

Aloite toimikunnalta

Nykyään kuntouttavassa työtoiminnassa on mukana noin 45 kuntalaista. Heistä suurin osa työskentelee kunnan työpajalla, mutta muutamia on kunnan muissa yksiköissä ja seurakunnalla.

Idea kuntouttavan työtoiminnan lisäämisestä on lähtenyt Janakkalan kunnan työllisyystoimikunnalta.

– Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua, ja päätökset siitä tekee sosiaalityön palveluohjaaja, sanoo kunnan työllisyyskoordinaattori Mervi Anttila, joka toimii myös työllisyystoimikunnan sihteerinä.

Vähintään neljännesvuosi

Kuntouttavan työtoiminnan jakso kestää vähintään kolme kuukautta.

Kuntouttavaa työtoimintaa halutaan lisätä ensinnäkin siksi, että kunnat ovat tämän vuoden alusta lähtien joutuneet tilittämään valtiolle työmarkkinatuen maksuosuutta jo 300 päivän työttömyyskauden jälkeen. Aiemmin rajana oli 500 päivää.

Mervi Anttila korostaa, että kuntouttava työtoiminta ei koske kaikkia työttömiä, vaan vain heitä, jotka hyötyvät siitä ja jotka eivät voi hyödyntää TE-viranomaisten tarjoamia palveluja.

Yleensä TE-hallinto tarjoaa työttömälle esimerkiksi työkokeilua, uravalmennusta tai muuta palvelua. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu niille työttömille, joille työvoimaviranomaisten tarjoamat palvelut eivät sovi.

Kuntoutuksen tarve kasvaa

Kuntouttavaa työtoimintaa tarvitaan lisää ennen kaikkea siksi, että kuntoutuksen tarve kasvaa jatkuvasti.

– Kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrää on siis tarvetta lisätä. Työpaja ei voi enää vastaanottaa tarpeeksi ihmisiä, jotka ovat kuntouttavan työtoiminnan tarpeessa, Anttila sanoo.

Siksi kunnan muidenkin yksiköiden pitää ryhtyä tarjoamaan kuntouttavan työtoiminnan paikkoja.

Kuntoutuksen tarve kasvaa Anttilan mukaan kahdesta syystä. Ensinnäkin ihmisillä on entistä enemmän ongelmia, ja toisekseen kuntoutuksen tarve osataan nykyään tunnistaa aikaisempaa paremmin.

Kunta saa kuntouttavasta työtoiminnasta korvausta valtiolta. Kunnanhallitus päätti, että tämä korvaus maksetaan sille työyksikölle, joka ottaa kuntoutettavan ihmisen palvelukseensa. Yksikkö saa käyttää korvauksen esimerkiksi työhyvinvointitoimintaan tai koulutukseen. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic