Kanta-Häme

Janakkala miettii yhä jätteenkuljetusta

Janakkalan kunnanhallitus ei ole saanut aikaan päätöstä jätteenkuljetuksen kilpailuttamisesta. Asia oli kunnanhallituksen listalla jo lokakuun lopulla, ja silloin asian käsittelyä päätettiin siirtää.

Siirtoa esitti kokoomuksen Jussi Mattila, ja äänestyksessä hänen kannallaan olivat kaikki muut paitsi demarit ja vasemmistoliiton edustaja.

Seuraavan kerran asiaa piti käsitellä maanantaina, mutta jälleen asian käsittelyä päätettiin siirtää. Tällä kertaa siirtopäätös oli yksimielinen.

Kunnanjohtajan esityksenä oli jo lokakuussa, että kunta siirtäisi kilpailutuksen Kiertokapulan järjestettäväksi. Hämeenlinna teki vastaavan päätöksen aiemmin lokakuussa, mutta tästä päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Muut Kiertokapulan kunnat olivat jo aiemmin päättäneet, että ne antavat jätteenkuljetuksen kilpailutuksen Kiertokapulalle.

– Asia siirrettiin, koska saamme seuraavaan kokoukseen selvityksen siitä, mitä se käytännössä tarkoittaisi, jos kilpailutusta ei hoitaisi Kiertokapula vaan kunta itse, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.).

– Ainakin se vaatisi kunnalta lisäresursseja, hän toteaa.

Löytynoja sanoo itse olevansa sen kannalla, että kuljetusten kilpailutus annetaan Kiertokapulalle. Tämä on Löytynojan mukaan myös koko sd-ryhmän kanta.

– Kuitenkin me ollaan Kiertokapulan omistajia, niin kuin muutkin kunnat.

Jätepuolella on Janakkalassa nyt hieman sekava tilanne, sillä kunnassa tehtiin kesällä 2014 valtuustoaloite, jossa esitettiin, että kunta eroaisi jätelautakunta Kolmenkierrosta. Kunnanhallitus antoi asiasta selvityksen valtuustolle marraskuussa 2014, mutta asian käsittelyä päätettiin tuolloin siirtää.

Aloitteen teki Ari Laivola (kok.), ja allekirjoituksia oli 23 muulta valtuutetulta.

Kunnanhallituksen kanta oli tuolloin, että jätelautakunnasta eroaminen ei kannata, koska se tulisi kunnalle kalliiksi ja heikentäisi kuntien välistä yhteistyötä.

Jätelautakunnasta eroaminen tarkoittaisi myös Kiertokapula-yhtiöstä eroamista.

Löytynoja korostaa, että jätekuljetusten kilpailuttamisessa on kysymys eri asiasta kuin jätelautakunnasta eroamisessa. Ne myös päätetään erikseen. Kilpailuttamisesta päättää kunnanhallitus, ja mahdollisesta eroamisesta valtuusto.

Kunnanhallitus käsittelee kilpailuttamisasiaa seuraavan kerran ensi maanantain kokouksessaan.

Seuraava valtuuston kokous, joka on samalla kevätkauden ensimmäinen kokous, pidetään 13. helmikuuta. Löytynoja ei usko, että jätelautakunnasta eroamista koskeva aloite ehtisi vielä siihen kokoukseen.

Löytynoja kertoo, että Janakkalan kunnanhallitus on tutustunut selvitykseen, jonka konsulttiyritys Pöyry teki Lopen kunnalle, kun se pohti jätelautakunnasta eroamista. Lopen valtuusto teki eroamispäätöksen joulukuussa.

– Selvityksen mukaan eroamiseen liittyy neljän vuoden irtisanomisaika ja vielä kahdeksan vuoden vastuu investoinneista. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic