Kanta-Häme

Janakkala nostaa veroprosenttia

Janakkalan valtuusto päätti maanantai-iltana ensi vuoden verotuksesta sekä siitä, mihin suuntaan kuntarakenneselvitystä aletaan tehdä.

Valtuusto päätti nostaa tuloveroprosentin 20,5:een kunnanhallituksen esityksen mukaan. Asiasta keskusteltiin, mutta mitään muutosesityksiä ei tehty.

Korotus on 0,75 prosenttiyksikköä. Reijo Löytynoja (sd.) sanoi, että tämän korotuksen ansiosta kunnassa vältytään kipeimmiltä palvelujen leikkaamiselta.

”Ennen pidettiin hukan tienä”

Rauno Kurki (sd.) muisteli, että ennen 20:tä prosenttia pidettiin eräänlaisena kipurajana ja hukan tienä.

– Nyt olemme itse siinä pisteessä, Kurki sanoi. Hän huomautti myös, että säästöjen tie alkaa olla kuljettu, ja nyt on aika löytää lisää tuloja.

20,5 on Hämeenlinnan seudun korkein tuloveroprosentti. Hämeenlinnan prosentti on 20,25 ja Hattulan tasan 20.

Kiinteistöverot säilyvät kunnassa ennallaan. Tosin niistä äänestettiin kaksi kertaa.

Ari Laivola (kok.) esitti, että vakituisten asuntojen kiinteistöveroa nostettaisiin nykyisestä 0,40 prosentista 0,55 prosenttiin, jolloin tämä vero olisi lähellä kuntien keskiarvoa.

Laivola arvioi, että tämä korotus toisi kunnan kassaan 300 000 euron lisätulot, mutta vt. kunnanjohtaja Katja Pesosen arvio oli, että rahaa tulisi peräti 600 000 euroa.

Esko Helle (vas.) piti esitystä epäoikeudenmukaisena. Jos jotain kiinteistöveroa pitäisi nostaa, niin hänen mielestään yleistä kiinteistöveroa ja vapaa-ajan asuntojen veroa. Mutta niistäkään hän ei tehnyt esitystä.

Laivolan kannatetun esityksen puolesta äänesti vain seitsemän valtuutettua.

Janakkalan valtuustossa puhutaan yleensä joka vuosi rakentamattoman asuinpaikan korotetun kiinteistöveron käyttöönotosta. Nyt sitä ehdotti Markku Virtanen (kesk.), ja hän esitti veroksi tasan kolmea prosenttia.

Virtasen kannatettu ehdotus hävisi äänestyksen numeroin 28–15.

Hämeenlinnan suunta voitti

Verojen lisäksi kokouksessa keskusteltiin kauan ja monipolvisesti erityisesti kuntarakenneselvityksestä. Päätökseksi tuli kunnanhallituksen esitys, että selvitystä tehdään Hämeenlinnan ja Hattulan kanssa.

Asiasta äänestettiin, ja äänestystulos oli melko täpärä: 23-20. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic