Kanta-Häme

Janakkala on yhä miinuksella, mutta suunta on ylöspäin

Janakkalan ensi vuoden budjettiesitys näyttää 1,1 miljoonan euron alijäämää. Miinuksella siis ollaan, mutta suunta on kuitenkin ylöspäin. Kuluvan vuoden ennakoitu alijäämä on selvästi suurempi eli 3,5 miljoonaa euroa.

Janakkalan ja koko kuntatalouden ongelmana on, että tulopohja heikkenee. Kunta saa siis entistä vähemmän sekä verotuloja että valtionosuuksia. Janakkalan valtionosuuksien arvioidaan heikentyvän ensi vuonna 0,4 miljoonaa euroa.

Ei noudata säästöpakettia

Kunnanhallituksen budjettiehdotus ei ole kesällä hyväksytyn talouden tasapainottamisohjelman mukainen.

Vt. kunnanjohtaja Katja Pesonen sanoo, että ensi vuodelle piti saada säästöjä ja lisätuottoja noin 2,5 miljoonaa euroa, mutta siitä tavoitteesta on jääty noin miljoona euroa. Kunnanhallitus on tehnyt menolisäyksiä kunnanjohtajan budjettiesitykseen.

Janakkalan velkamäärä kasvaa ensi vuonna 2,6 miljoonalla eurolla.

Päiväkotihanketta aikaistettiin

Seuraava taloussuunnitelmakausi kattaa vuodet 2014–2017. Sen suurimpia investointeja ovat Turengin terveyskeskuksen peruskorjauksen jatkaminen sekä 5-osastoisen päiväkodin rakentaminen Turenkiin.

Päiväkodin rakentamista kunnanhallitus aikaisti vuodella. Tarkoitus on, että ensi vuonna suunnitellaan ja vuosina 2015–2017 rakennetaan. Rahaa menee yhteensä 2,2 miljoonaa.

Terveyskeskusremonttia tehdään vielä seuraavat kolme vuotta yhteensä 4,5 miljoonalla eurolla. Ensi vuodeksi siihen on varattu rahaa 1,4 miljoonaa.

Kunnallistekniikan rakentamiseen kunta käyttää vuosittain 1,3–1,9 miljoonaa euroa. Suurimpia kohteita ovat Kyterin asuinalue Turengissa ja Rastikankaan yritysalue.

Maa-alueiden ostoon kunta varautuu ensi vuonna 0,8 miljoonalla eurolla – kunnanhallitus päätti keskittää koko suunnitelmakaudelle ajatellut määrärahat yhdelle vuodelle, koska kiinteistöjen myynti on myyjälle verotonta ensi vuonna.

Seurataloa ei myydä

Tervakosken Seuratalon kohtalo näyttää budjettiesityksen perusteella turvatulta. Sen myyntiaikomus on poistettu vuoden 2015 suunnitelmasta.

Budjettiesitys kertoo myös Janakkalan oman terveyskeskussairaalan tulevasta muutoksesta. Sairaalan remontti valmistuu ensi vuoden heinäkuussa, ja sen jälkeen sinne jää enää viisi pitkäaikaishoidon paikkaa.

Samalla sairaala muuttuu akuuttisairaalaksi. Sen kokonaispaikkaluku laskee 52:een. Samalla kun sairaalan toimintatapa muuttuu, sinne halutaan perustaa toinen lääkärinvirka.

Sairaanhoitopiirin alijäämän kattamiseen budjettiesitys osoittaa 1,3 miljoonaa euroa.

Työllistämiseen lisärahaa

Kunnanhallitus äänesti esimerkiksi työllistämisrahoista. Se on aihe, joka herättää Janakkalan päättäjissä joka vuosi keskustelua. Kunnanhallitus päätti lisätä budjettiesitykseen 200 000 euroa valtion tukemaa työllistämistä varten. Äänestystulos oli nytkin täpärä eli 5-4.

Valtuusto hyväksyy budjetin seuraavassa kokouksessaan 9. joulukuuta. Kyseessä on nykyisen valtuuston ensimmäinen talousarvio. Samassa kokouksessa valtuusto valitsee myös uuden kunnanjohtajan.

Janakkala on julkistanut budjettiesityksensä vain verkossa. Kunta ei järjestänyt aiheesta tiedotustilaisuutta. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic