Kanta-Häme

Janakkala pitää kiinni omasta sairaalastaan – Assi-sairaala ei saisi uhata sen olemassaoloa

Kunta katsoo, ettei Janakkalan terveyskeskussairaalaa ole syytä korvata Assi-sairaalan toiminnalla.
Janakkalan sairaalan kuntoutusosasto. Arkistokuva. Kuva: Markku Tanni
Janakkalan sairaalan kuntoutusosasto. Arkistokuva. Kuva: Markku Tanni

Janakkalan sairaalatilat on huomioitava niin Assi-sairaalan suunnittelussa kuin muussakin paikallisessa, seudullisessa ja maakunnallisessa sote- ja sairaalarakenteessa.

Tätä painottaa Janakkalan kunnanhallitus, joka maanantaina päätti sairaanhoitopiirille annettavasta lausunnosta.

Janakkala siis haluaa pitää kiinni omasta terveyskeskussairaalastaan. Niitä korvaavia tiloja ei kunnan mielestä pitäisi rakentaa Assin yhteyteen. Janakkalan sairaalan säästäminen toisi säästöäkin Assin rakentamiseen, sillä vastaavien tilojen uudisrakentaminen tulisi maksamaan vähintään 10 miljoonaa euroa.

Janakkalan terveyskeskuksen yhteydessä toimii 30-paikkainen sairaala, jossa hoidetaan tällä hetkellä esimerkiksi tulehdussairauksia ja erilaisten murtumien, kohtausten ja leikkausten jälkitiloja sekä annetaan saattohoitoa. Lisäksi sairaala tukee avohoidossa olevia potilaita antamalla lääkehoitoa virka-ajan ulkopuolella.

Janakkalan sairaalalla on lähes 3 000 neliömetrin tilat, jotka ovat valmistuneet vuosina 2010 ja 2013. Tilat ovat siis vasta käyttöikänsä alkupäässä.

Janakkala katsoo lausunnossaan, että sen terveyskeskussairaala voi omalta osaltaan olla avuksi Assi-hankkeen onnistumisessa. Tarvittaessa sairaala voi joustavasti sopeutua ja erikoistua nykyistäkin enemmän kuntoutukseen ja kotisairaanhoidon kehittämiseen.

Uudesta sairaalasta kunta lausuu lisäksi, etteivät sen aiheuttamat rahoituspaineet saa viedä kuntien resursseja muusta sote-palvelutoiminnasta.

Janakkala kehuu sairaanhoitopiiriä siitä, että se on pystynyt merkittävästi hoitamaan aiemmin kertyneitä alijäämiä.

Nyt kun Oma Häme -valmistelu on jouduttu lopettamaan, sen tilalle tulisi saada uusi rakenne, joka mahdollistaisi yhteistyön niin valmistelussa kuin poliittisessa ohjauksessakin. HÄSA

 

Päivän lehti

22.2.2020