Kanta-Häme

Janakkala poisti pöytäkirjat netistä tietosuoja-asetukseen vedoten – Kuntaliiton juristi tyrmää ratkaisun

Janakkalan kunta on poistanut lähes kaikki kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen ja lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat verkosta. Jäljelle on jätetty vain tuoreimmat kokoukset.

Kunta perustelee ratkaisuaan viime kuussa voimaan tulleella EU:n tietosuoja-asetuksella (GDPR).

– Tietosuoja-asetuksen takia emme saa enää laittaa nettiin sellaisia tietoja, joissa on nimiä tai muita henkilötietoja, sanoo Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen.

– On tämä meidänkin mielestämme hölmö ja hankala juttu. Sama homma tulee kaikkiin kuntiin.

Matikaisen mukaan pöytäkirjat pitää vastedes tilata erikseen kirjaamosta.

Kuntaliiton johtava lakimies Ida Sulin tyrmää Janakkalan tulkinnan väärinkäsitykseksi.

– Mikään ei ole muuttunut tietosuoja-asetuksen myötä. Samat pääperiaatteet ovat olleet voimassa vuodesta 1999, jolloin henkilötietolaki tuli voimaan.

– Kunnilla on lakisääteinen viestintä- ja tiedottamisvelvollisuus, ja kunnat saavat kaikkiin lakisääteisiin tehtäviinsä liittyen julkaista henkilötietoja myös verkossa.

Sulin huomauttaa, että kuntalaki velvoittaa kunnat viemään valtuustojen, hallitusten ja lautakuntien pöytäkirjat yleiseen verkkoon.

– Se on ihan ehdoton vaatimus.

Asiakirjat saavat sisältää tiedonsaannin kannalta välttämättömiä henkilötietoja.

– Mitään turhia henkilötietoja verkkoon ei kuitenkaan pidä viedä, ja tämä pitäisi ottaa huomioon jo esityslistoja ja pöytäkirjoja kirjoitettaessa. Jos tekstiin kuitenkin jää paljon henkilötietoja, niitä täytyy käydä läpi ja esimerkiksi mustata tarpeettomat pois ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti, Sulin sanoo.

Kunnanjohtaja Matikaisen mukaan Janakkalan käyttämä järjestelmä ei mahdollista henkilötietojen mustaamista.

– Sen takia meillä ei ole listoilla vähään aikaan lainkaan pykäliä, joissa on nimiä.

Kuntaliiton Sulinin mukaan tarpeettomien henkilötietojen mustaamisesta koituva ylimääräinen vaiva ei kelpaa syyksi poistaa julkisia asiakirjoja verkosta.

Sen sijaan pöytäkirjojen sisältämät henkilötiedot pitää poistaa verkosta oikaisuvaatimus- tai valitusajan umpeutuessa.

Kuntaliitto laati jo vuosi sitten netistä löytyvän yleiskirjeen, joka sisältää ohjeet kunnan verkkotiedottamisesta ja henkilötietojen käsittelystä, muun muassa salassa pidettävien henkilötietojen listan.

– Meiltä kysellään paljon verkkojulkisuudesta. Kunnissa on tästä epätietoisuutta varmaan siksikin, että kuntalain pykälät eivät ole kovin selkeitä, Sulin sanoo. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic