Kanta-Häme Janakkala

Janakkala tarpoo miinuspolulla vielä pitkään – Veronkorotuksia ei silti suunnitella vielä ensi vuodeksi

Kunta ei pysty kattamaan alijäämiä seuraavan neljän vuoden aikana.
Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Janakkalan tämänvuotinen tulos on ennusteen mukaan menossa 3,5 miljoonan euron verran miinukselle. Taseen alijäämä on vajoamassa vuoden lopussa -4,4 miljoonaan euroon.

Tase on Janakkalassa yleensä ollut plussalla, mutta viime vuoden tilinpäätöksessä se vajosi pitkästä aikaa 0,9 miljoonan verran miinukselle. Laskelmien mukaan tase pysyy miinuksella koko tulevan suunnitelmakauden ajan eli vuosina 2021–2024.

Tämänvuotisessa 3,5 miljoonan miinustuloksessa on mukana 650 000 euron varaus, joka on tarkoitettu keskussairaalan alijäämien kattamiseen.

Koronaepidemian takia kunta odottaa saavansa verotuloja tänä vuonna noin 3,8 miljoonaa vähemmän kuin talousarviossa ennustettiin. Valtio on ensiapuna siirtänyt kunnille vuoden 2021 valtionosuuksia maksettavaksi jo tänä vuonna. Janakkalan osuus tästä on noin 1,5 miljoonaa euroa. Tämän rahan valtio kuitenkin perii takaisin ensi vuonna.

Valtion koronatuki puuttuu vielä laskelmista

Kunnan talousluvut olivat esillä maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa, joka päätti alustavasti ensi vuoden budjettiraamista.

Päätöksen mukaan laskelmia tarkastellaan seuraavan kerran elo-syyskuussa, kun valtion avustavat koronatoimet kunnille ovat selvillä. On siis mahdollista, että luvut vielä jonkin verran kaunistuvat, kun valtion koronatuki otetaan laskelmiin mukaan.

Nyt laskelmissa on niin paljon alijäämää, ettei kunta pysty niitä kattamaan kuntalain mukaisesti neljän vuoden kuluessa.

– Nyt kuitenkin odotetaan valtiovallalta uusia ohjeita, sillä oletus on, että tätä kattamisaikaa pidennetään koronaepidemian takia, vt. kunnanjohtaja Jenni Jokela selvittää.

Taloutta suunnitellaan nyt sen mukaan, ettei uutta alijäämää syntyisi vuosina 2021–2024.

Asukaslukuennusteessaan taloussuunnitelmaraami on realistinen. Väkiluku oli maaliskuun lopussa 16 360, ja kunta olettaa, että suurin piirtein tässä luvussa myös pysytään seuraavat vuodet.

Seuraava veronkorotus tulossa vuodelle 2022

Vaikka taloustilanne on huono, kunnassa ei ole Jokelan mukaan keskusteltu veronkorotuksista ensi vuodelle.

– Jo nykyiset suunnitelmat sisältävät tuloveroprosentin 0,25 prosenttiyksikön noston vuodelle 2022, Jenni Jokela muistuttaa.

Janakkalan tuloveroprosentti on ollut vuodesta 2017 alkaen 21,0. Kiinteistöveroja kunta nosti viimeksi vuodelle 2016. HäSa

Päivän lehti

13.7.2020